BCR, investigată pentru spălare de bani

Curtea de Apel a decis, luni, ca DIICOT să cerceteze dacă Banca Comercială Română ar fi comis infracțiunea de spălare de bani, în legătură cu un complex turistic din Poiana Brașov. De asemenea, Curtea de Apel a cerut DNA să reia cercetarea lui Remus Borza, a cărui firmă de insolvenţă s-a ocupat de lichidarea societăţii care a construit complexul turistic.

13 iun. 2016, 09:13
BCR, investigată pentru spălare de bani

Judecatoarea Camelia Bogdan a dispus ca DIICOT sa cerceteze BCR pentru posibile fapte de spalare de bani, constand in preluarea unor active imobiliare din Snagov si Poiana Brasov in contul unor creante, potrivit România TV.

Judecatoarea Camelia Bogdan a cerut ca DNA sa completeze urmarirea penala si fata de Remus Borza.

Ambele sesizari au legatura cu dosarul insolventei proiectului imobiliar Silver Mountain din Poiana Brasov, controlat de omul de afaceri Dan Fischer, decedat în 2012.

În 2007, BCR a oferit un credit de 80 de milioane de euro unei firme deținute de omul de afaceri Dan Fischer (decedat în 2012), pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar în Poiana Brașov. Firma lui Dan Fischer a intrat însă în faliment, iar societatea sa a fost scoasă la vânzare de către Euro Insol SPRL, ce aparține lui Remus Borza. Firma avea mai multe loturi de teren în localitatea Tâncăbești, județul Ilfov și complexul turistic Silver Mountain din Poiana Brașov. În urma unei licitații organizate în mai 2014, BCR a cumpărat aceste active imobiliare.

Ulterior, o altă societate de insolvență a depus la DNA o sesizare în legătură cu suspiciuni de corupție care îl priveau pe Remus Borza și Euro Insol SPRL, în legătură cu acea licitație de lichidare.

DNA a dat o soluție de clasare, însă societatea de insolvență a atacat decizia la Curtea de Apel București, instanță care a dispus ca DNA și DIICOT să cerceteze acest caz.

Sesizează organul de urmărire penală în privinţa efecuării unor verificări privind potenţialele infracţiuni de spălare a banilor de către Banca Comercială Română SA, constând în dobândirea imobilelor active situate în satul Tâncăbeşti, comuna Snagov, judeţul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafaţă totală de 59.679 m.p, conform procesului verbal de licitaţie publică nr.1870/23.05.2014 şi respectiv a activului Silver Mountain, situat în Poiana Braşov, judeţul Braşov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spaţii comerciale, clădire multifuncţională – Restaurant, Club, Spa & Fitness), drumuri de acces, spaţii verzi şi teren excedentar în suprafaţă de 206.500 m.p şi bunuri mobile care deservesc activul. Copie a prezentei precum şi a dosarului de instanţă se va înainta şi parchetului competent, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie- DIICOT„, a decis Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorii au mai hotărât ca DNA și DIICOT să cerceteze, fiecare pe competențele lor, dacă BCR a săvârșit infracțiunea de spălare de bani.

Este prima dată când o bancă din România este implicată într-un astfel de scandal și când i se aduc astfel de acuzații printr-o sentință definitivă a instanței de judecată.

BCR precizează că nu a fost citată în niciun dosar penal

Banca Comercială Română precizează că nu a fost citată până la această dată în niciun dosar penal pentru vreo faptă reținută în sarcina sa, potrivit unui comunicat al băncii.

„Menționarea sintagmei de ‘spălare de bani’ reflectă o plângere făcută cu rea credință de către un denunțător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ 1 milion de euro, în calitate de proprietar al unei creanțe reprezentând onorariu executor judecătoresc”, se spune în comunicat.

BCR precizează că s-a aflat într-un litigiu cu denunțătorul, iar contestația băncii a fost admisă definitiv, cel în cauză având de restituit băncii suma încasată nejustificat. BCR a formulat cerere de insolvență împotriva denunțătorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligațiilor de restituire, schimbându-și sediul și înregistrând o altă cerere de insolvență la o altă instanță din țară.

„BCR se află într-un proces perfect legal de recuperare și vânzare a garanțiilor imobiliare (clădiri, terenuri etc.) aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Brașov. Acțiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate în favoarea băncii în contul creanțelor pe care banca le avea împotriva debitorului) au fost desfășurate în integralitate cu respectarea dispozițiilor legale, în cadrul derulării procedurii de insolvență și în scopul recuperării creditului neperformant înregistrat de BCR; toate contestațiile formulate de denunțător împotriva actelor îndeplinite în cadrul procedurii de insolvență au fost supuse controlului judiciar fiind respinse definitiv”, se menționează în comunicat.

BCR mai precizează că regretă situația reflectată incorect și susține că aceasta a fost cauzată de faptul ca banca nu a fost parte în litigiul soluționat de Curtea de Apel București, pentru a formula eventuale apărări în cauză. De asemenea, banca solicită „responsabilitate în interpretarea unor detalii incomplete și formulări neclare”.