BERD ar putea ajuta la repunerea pe picioare a băncilor greceşti

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este posibil să joace un anumit rol în repunerea pe picioare a băncilor grecești, cu condiția ca cel de al treilea acord de asistență convenit de autoritățile de la Atena cu creditorii internaționali să fie menținut, a declarat luni unul dintre oficialii BERD, transmite Reuters.

13 iul. 2015, 14:41
BERD ar putea ajuta la repunerea pe picioare a băncilor greceşti

În acest an, Grecia a devenit al doilea stat membru al zonei euro, după Cipru, care beneficiază de investițiile BERD, instituție care a fost înființată în ideea de a ajuta la dezvoltarea economiei de piață și a democrației în cele 27 de state foste comuniste din Europa de Est.

Peter Sanfey, director pentru strategia de țară în cadrul BERD, a declarat că este o ușurare faptul că Grecia va rămâne în zona euro, adăugând că acest lucru va deschide calea pentru primele proiecte derulate de BERD în Grecia.

„Am dori să sprijinim Grecia. Vom încerca să fim implicați acolo unde este nevoie de noi și unde putem oferi valoare”, a spus Peter Sanfey.

Potrivit acestuia domenii precum logistica, agricultura și turismul sunt posibile domenii de investiții pentru BERD, însă mulți analiști sunt interesați să vadă dacă va exista o implicare a BERD în băncile grecești.

Anul trecut, BERD a preluat o participație de 5% la Bank of Cyprus, în cadrul unei majorări de capital în valoare de un miliard de euro, iar întrebarea care se pune acum este dacă BERD va face un lucru similar și în Grecia.

„Sunt sigur că vom juca un anumit rol în băncile elene”, a spus Sanfey, adăugând că, pentru moment, BERD este în faza de așteptare și monitorizare. ‘Avem deja participația de la Bank of Cyprus astfel că știm ce trebuie să facem”, a mai spus Sanfey.

În ultimii ani, BERD și-a extins aria de operațiuni prin includerea unor părți din Africa de Nord și Asia Centrală, iar în acest an acționarii băncii au dat undă verde pentru ca BERD să poată derula proiecte și în Grecia.

Liderii zonei euro au ajuns luni, în unanimitate, la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană), al treilea de acest fel în ultimii cinci ani, a anunțat pe Twitter președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Agenția de evaluare financiară Moody’s a estimat recent că, indiferent dacă autoritățile de la Atena vor ajunge sau nu la un acord cu creditorii internaționali, băncile grecești vor avea nevoie de recapitalizare.

Citeşte şi BCE menţine finanţarea pentru băncile greceşti la 89 de miliarde de euro