Berlinul vorbeşte despre ”o intervenţie militară” a Rusiei în Ucraina

Berlinul a calificat vineri drept ''intervenţie militară'' acţiunea forţelor ruse în Ucraina, opinie exprimată în ajunul unui summit al Uniunii Europene, unde vor fi avute în vedere noi sancţiuni împotriva Moscovei, relatează AFP.

29 aug. 2014, 13:29
Berlinul vorbeşte despre ”o intervenţie militară” a Rusiei în Ucraina

Aşteptăm din partea Rusiei explicaţii, ca urmare a unor multiple informări cu privire la trecerea ilegală a frontierei ucrainene, care în cele din urmă constituie o intervenţie militară”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, într-o conferinţă de presă la Berlin.

”Este o evoluţie foarte serioasă (a situaţiei), care nu se justifică în nici un fel”, a afirmat Seibert, făcând apel urgent la Rusia ”să înceteze orice acţiune care ar duce la o nouă escaladare”.

Steffen Seibert a reiterat declaraţiile cancelarului Angela Merkel făcute joi, potrivit cărora Berlinul este în favoarea ”unei soluţii diplomatice” la criză, având în vedere totodată ”noi acţiuni” ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Întrebat despre posibile livrări de arme germane către Ucraina, Seibert a exclus, ca şi în trecut, această eventualitate. ”Nu este deloc ceva la care să se gândească guvernul german”, a declarat Seibert.

Într-o convorbire telefonică ce a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri, Merkel şi preşedintele american, Barack Obama, au convenit asupra faptului că modul cum se comportă Rusia în Ucraina ”nu poate să rămână fără consecinţe”.