Birchall: E foarte posibil ca ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE să fie în timpul preşedinţiei noastre a Consiliului UE

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, vineri, că dosarul Brexit şi discuţiile privind viitorul acord UE - Marea Britanie vor ocupa ”un loc de frunte” în perioada preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, fiind foarte posibil ca ieşirea efectivă a Marii Britanii din comunitate să se producă în timpul exercitării mandatului României şi a precizat că obiectivul României referitor la dosarul Brexit este de a gestiona acest proces într-un mod corect şi predictibil, conform prevederilor din tratatele Uniunii, dar şi ”în consonanţă cu interesele naţionale ale ţării noastre”.

24 feb. 2017, 12:00
Birchall: E foarte posibil ca ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE să fie în timpul preşedinţiei noastre a Consiliului UE

”Obiectivul nostru este de a gestiona acest proces într-un mod corect şi predictibil, conform prevederilor din tratatele Uniunii, dar şi în consonanţă cu interesele naţionale ale României, precum şi de a menţine o relaţie privilegiată, de parteneriat, între UE şi Marea Britanie, ţinând cont de principiile şi interesele pe care le împărtăşim”, a afirmat Birchall, la Dezbaterea „BREXIT: situaţia curentă şi perspective de viitor”, organizată de Biroul de informare al PE în România, potrivit news.ro.

”Din punctul de vedere al României, noi dorim să avem un rol constructiv, cu respectarea tuturor principiilor convenite în plan european, între care menţinerea unităţii şi a libertăţilor şi valorilor europene, acestea fiind absolut cruciale. Respectarea drepturilor cetăţenilor români care locuiesc, lucrează sau studiază pe teritoriul Marii Britanii este prioritar pentru noi. Acest subiect e de un interes major, special pentru România şi în toate discuţiile pe care noi le promovăm această temă e tratată cu maximă seriozitate”, a arătat ministrul delegat pentru afaceri europene.

Referitor la pregătirile pentru preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, Birchall a afirmat că ţara noastră este foarte avansată din punct de vedere organizatoric, acest poces reprezentând ”una din cele mai importante acţiuni ale politicii noastre externe”.

”Noi suntem foarte avansaţi din punct de vedere organizatoric. Organizarea preşedinţiei este unul dintre cele mai importante proiecte de ţară pe care îl are România, una din cele mai importante acţiuni ale politicii noastre externe în toţi aceşti ani şi un proiect de ţară care tinde, ca importanţă, să se alăture aderării noastre la NATO şi la UE. Dosarul Brexit şi discuţiile privind viitorul acord UE – Marea Britanie vor ocupa un loc de frunte şi din perspectiva exercitării preşedinţiei României. E foarte posibil ca ieşirea efectivă a Marii Britanii din Uniune să se producă în timpul exercitării preşedinţiei noastre”, a subliniat Birchall.

CITEŞTE ŞI: Marea Britanie va trebui să returneze 60 de miliarde de euro în urma Brexit-ului