Biserica de lemn din Rozavlea a ars din temelii VIDEO

Biserica de lemn din Rozavlea a ars din temelii. Incendiul a pornit imediat după slujbă, iar flăcările au mistuit tot, în numai câteva clipe. Nu se cunosc deocamdata cauzele producerii incendiului, însă martorii spun că ar fi pornit din turlă. Până la sosirea pompierilor localnicii au încercat să stingă focul, dar abia au apucat să scoată o parte din picturi şi obiectele de cult. 4 autospeciale au ajuns la Rozavlea, dar nu s-a mai putut face nimic.

07 aug. 2016, 13:15
Biserica de lemn din Rozavlea a ars din temelii VIDEO

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș a anunțat producerea unui incendiu la biserica de lemn din localitatea Rozavlea din Maramureș. La fața locului s-au deplasat echipe de intervenție pentru a limita pagubele incendiului. 

Biserica datează din anul 1717 și, după tradiție, a fost adusă dintr-o altă localitate maramureșană și ridicată pe locul vechii biserici din lemn distrusă de tătari. Tot prin tradiție, Rozavlea fiind domeniu voievodal, a avut și o mănăstire, până astăzi existând în partea de jos a localității locuri denumite ca „șesul mănăstirii” și „dealul călugărului”. Biserica este construită din lemn de brad, de către meșteri anonimi, în stil specific maramureșean.

Comuna Rozavlea este una dintre vechile așezări din Maramureșul istoric, locuită de „dacii liberi” și de urmașii lor români din cele mai vechi timpuri. În vremea cnezatelor și voievodatelor, Rozavlea a făcut parte din cnezatul de vale al Bogdăneștilor, fiind menționată printre satele stăpânite de Iuga, fratele lui Bogdan, înainte de anul 1353, an în care se dă fiilor lui Iuga, Ștefan și Ioan. După anul 1424, așezarea devine centrul domeniilor urmașilor lui Iuga „possessio Rozalya”.