Biserica Ortodoxă Română scoate un profit uriaş din afaceri. Domeniile non-religioase în care excelează

Banul e ochiul dracului, spune o vorbă din popar, dar pentru Biserica Ortodoxă Română cheia succesului o reprezintă afacerile. Aproape că nu există domeniu în care preoţii să nu aibă firme. Cel mai mare profit îl obţin din turism. Agenţia Patriarhiei a avut anul trecut un profit de trei ori mai mare decât în 2013. Bani au fost obţinuţi şi din vânzarea carburanţilor, închirierea maşinilor sau comercializarea vinului mănăstiresc.

22 iun. 2015, 14:15
Biserica Ortodoxă Română scoate un profit uriaş din afaceri. Domeniile non-religioase în care excelează

Cea mai profitabilă afacere pentru Biserica Ortodoxă Română o reprezintă agentia Basilica Travel. Potrivit România TV, profitul din pelerinaje al agenţiei s-a triplat faţă de 2013.

Un pelerinaj în Ţara Sfântă costă 695 de euro pentru 6 zile, bani în care sunt incluse transportul şi cazarea cu demipensiune. Pelerinii primesc şi un cadou: biblia, însoţită de un DVD. Agenţia de turism oferă şi închirieri de microbuze şi autocare. Conform site-ului Agenţiei, profitul este direcţionat în exclusivitate susţinerii activităţii trustului de presă al Patriarhiei.

Citeşte şi Patriarhul Daniel le cere preoţilor să îşi facă conturi de Facebook pentru promovarea bisericilor

De asemenea, Biserica se implică şi în comerţul carburanţilor. Parohia bihoreană Auşeu este asociată cu firma Doriani Oil în această afacere. Deşi câştigurile nu au fost impresionante, tot le-au au depăşit pe cele din 2013 cu 40.000 de lei.

Biserica Ortodoxă Română nu câştigă însă doar din firme. Comerţ se face chiar şi în lăcaşurile de cult. Un afiş lipit chiar pe poarta mănăstirii Cernica ne anunţă că putem cumpăra şi viţei, cu 15 lei kilogramul.

Citeşte şi PROPUNERE inedită: Papa Francisc vrea ca toţi creştinii să sărbătorească Paştele în aceeaşi zi

Totuşi, există însă şi domenii în care afacerile Bisericii Ortodoxe nu strălucesc. Mai greu pentru profit este în industria vinului, unde există concurenţă acerbă. Vinul mănăstiresc de la Cooperativa Agricolă ,,Via Domnului” nu a mai fost foarte căutat anul trecut, aşa că faţă de 2013, câştigurile au scăzut de la 215.000 la 179.000 lei.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română este recunoscută şi pentru averea făcută din păduri, terenuri agricole şi clădiri, toate estimate la peste 400 milioane euro.