Blocul din Botoşani afectat de explozia din 15 septembrie prezintă un risc ridicat de prăbuşire, susţine expertul tehnic

Blocul de pe strada Primăverii din municipiul Botoșani care a fost afectat de explozia din 15 septembrie "prezintă un risc ridicat de prăbușire", potrivit concluziilor din raportul de expertiză tehnică a construcției.

26 sept. 2017, 09:55
Blocul din Botoşani afectat de explozia din 15 septembrie prezintă un risc ridicat de prăbuşire, susţine expertul tehnic

Documentul prevede că imobilul nu poate fi locuit, ca urmare a afectării structurii de rezistență, iar expertul tehnic recomandă autorităților să împrejmuiască clădirea și să limiteze accesul în interior a oricărei persoane.

”Gradul de asigurare al clădirii la acțiuni statice și dinamice a fost afectat de deflagrația produsă în data de 15 septembrie 2017, aceasta inducând eforturi suplimentare în structura de rezistență flexibilă existentă a construcției, fapt ce a condus la cedarea stâlpilor din apartamentul afectat de deflagrație de la etajul 2 și la fisurarea stâlpilor adiacenți din apartamentele alăturate de la același nivel și din apartamentele adiacente de la etajul superior”, se arată în raport.

Locatarii blocului afectat de explozia din Botoşani, lăsaţi pe drumuri

Expertul a prezentat și soluțiile tehnice pentru consolidarea blocului afectat de explozie, însă punerea în practică a soluțiilor depinde de resursele financiare ale proprietarilor.

Explozia care s-a produs pe 15 septembrie într-un apartament din municipiul Botoșani ar fi fost produsă, cel mai probabil, de un arc electric generat de pornirea unei hote. Proprietarul apartamentului ar fi sesizat mirosul puternic de gaz din locuință și ar fi încercat să deschidă hota.

Deflagrația s-a soldat cu rănirea gravă a proprietarului apartamentului, un bărbat de 71 de ani, dar și a altor patru persoane, dintre care și un copil de 11 ani, din apartamentele vecine.

Alte peste 20 de persoane au fost evacuate, iar imobilul a devenit nelocuibil până la efectuarea unei expertize tehnice.