Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, a fost la Guvern pentru discuţii cu premierul Mihai Tudose pe tema demiterii

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, a ajuns, miercuri dimineaţă, la Guvern, unde au avut loc discuţii cu premierul Mihai Tudose. Întâlnirea a avut loc în contextul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, a cerut, marţi, demiterea lui Bogdan Despescu ca urmare a scandalului privind arestarea unui poliţist suspectat de agresarea sexuală a doi copii. De asemenea, Carmen Dan l-a propus ca înlocuitor pentru Bogdan Despescu pe Cătălin Ioniţă, care ocupă în prezent funcţia de director general al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA).

10 ian. 2018, 08:01
Bogdan Despescu, şeful Poliţiei Române, a fost la Guvern pentru discuţii cu premierul Mihai Tudose pe tema demiterii

Şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, a ajuns la Palatul Victoria în jurul orei 10.00, unde a avut o discuţie de aproximativ o oră cu premierului Mihai Tudose. Întâlnirea celor doi a avut loc după ce ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a propus demiterea lui Bogdan Despescu ca urmare a scandalului privind arestarea unui poliţist suspectat de agresarea sexuală a doi copii.

Bogdan Despescu are rang de secretar de stat, iar ordinul de eliberare din funcţie a acestuia ar trebui semnat de premierul Mihai Tudose, care l-a chemat la Guvern pe actualul şef al Poliţiei Române. Despescu ar urma să îi prezinte premierului raportul de activitate, după care Mihai Tudose să ia o decizie în privinţa unei eventuale înlocuiri a acestuia din funcţie.

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a transmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române Bogdan Despescu, care va fi înlocuit de Cătălin Ioniţă. Ea a spus că este este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.

„Am cerut clarificări de la conducerea Poliţiei Române. Am constatat că a făcut o informare prin purtătorul de cuvânt. (…) Până acum, nimeni dintre şefii acestui poliţist nu a înţeles să-şi asume o responsabilitate. (…) Superficialitatea testărilor a făcut să existe în sistem oameni cu devieri comportamentale. (…) Mă declar total nemulţumită de explicaţiile primite. Nu am văzut pe nimeni dintre cei care ocupă funcţii să iasă public. (…) A lipsit răspunsul la întrebarea cum de nimeni dintre cei care aveau atribuţii nu a ştiut de aceste devieri comportamentale. (…) Probabil este un caz izolat, dar cu repetiţii. (…) Informaţia primară a fost raportată cu întârziere ministrului. Să avem curajul de a ne asuma că avem probleme în sistem. (…) Explicaţiile de aseară le apreciez lacunare. (…) Am cerut schimbarea din funcţie a lui Bogdan Despescu”, a anunţat ministrul, într-o declaraţie de presă.

Mihai Tudose nu a luat o decizie în privinţa demiterii şefului Poliţiei Române. Premierul va avea o întâlnire cu Bogdan Despescu