Bombă din al Doilea Război Mondial, dusă la fierar. Proiectilul a explodat, un om a murit şi alţi doi au fost răniţi

Scenariu incredibil la Iaşi. Doi bătrâni au fost condamnaţi după ce au mers cu o bombă din al Doilea Război Mondial la fierar. În timpul sudurii, proiectilul de artilerie, de provenienţă rusească, a explodat, iar fierarul a murit pe loc. Alte două persoane care se aflau în atelier au fost rănite.

16 mart. 2018, 10:13
Bombă din al Doilea Război Mondial, dusă la fierar. Proiectilul a explodat, un om a murit şi alţi doi au fost răniţi

Două persoane de vârsta a treia au fost condamnate, zilele trecute, de Curtea de Apel Iaşi, într-un proces deschis urmare a unei tragedii ce a avut loc în 2015. Neculai Pipos (70 de ani) şi Eugen Rotaru (61 de ani) au fost găsiţi vinovaţi pentru nerespectarea regimului privind armele şi muniţiile, deşi, în primă fază, fuseseră suspecţi şi de ucidere din culpă.

Potrivit adevărul.ro, cei doi au primit câte doi ani de închisoare cu suspendare, fiind obligaţi să presteze şi muncă în folosul comunităţii. Decizia este definitivă.

Cazul a pornit după ce un ieşean din comuna Ungheni a murit, în 2015, urmare a exploziei unui proiectil din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Deflagraţia a avut loc în timp ce victima, fierar de meserie, suda bomba.

Neculai Pipos s-a mutat în localitatea ieşeană Mânzăteşti în 1977, tot atunci găsind pe terenul său şi două proiectile. Una dintre bombe a fost transformată de Pipos în tasator de pământ, ieşeanul înfingând o ţeavă metalică în ogiva proiectilului. De atunci şi până în 2015, anul în care a avut loc tragedia, Pipos a folosit bomba de nenumărate ori la activităţile agricole.

Timp de 40 de ani, Eugen Rotariu, vecin de-al lui Pipos, a împrumutat şi el tasatorul improvizat. În aprilie 2015, ştiind că vecinul său ţinea cea de-a doua bombă într-o magazie din bătătura sa, Rotariu i-a cerut proiectilul pentru a-şi face propriul tasator. Bărbatul a primit bomba şi, după patru zile, a mers cu ea la fierarul din sat pentru a i-o suda.

Fierarul, Constantin Andrieş, a fixat o bară de fier de 1,20 metri în ogiva proiectilului, după care a început să sudeze piesele. La un moment dat, proiectilul a explodat, fierarul murind pe loc şi alte două persoane din atelier, inclusiv Rotariu, fiind rănite. Celălalt rănit, Costel Pârţac, a rămas fără două degete.

Atât bomba care a explodat cât şi cea folositâ ca tasator de Pipos era proiectile de artilierie, calibrul 76 mm, aveau provenienţă ruseasă şi erau utilizate în război de bateria ZIS-3, model 1942.