BOR la 160 de ani de la dezrobirea romilor: Peste 30% dintre asistaţii sociali ai Episcopiei Bucureştilor sunt romi

Patriarhul Daniel cheamă la susținerea minorității rome în eforturile sale de integrare socială, promovând, totodată, respectul pentru identitatea şi tradițiile acesteia.
Filip Stan
19 feb. 2016, 19:00
BOR la 160 de ani de la dezrobirea romilor: Peste 30% dintre asistaţii sociali ai Episcopiei Bucureştilor sunt romi

„Suntem chemați împreună, instituții ale Statului, Biserică şi societate, să contribuim fiecare la cunoaşterea obiectivă a adevărului istoric, să privim critic ceea ce a fost negativ în trecut şi să contribuim în prezent la susținerea minorității rome în eforturile sale de integrare socială, promovând, totodată, respectul pentru identitatea şi tradițiile acesteia”, afirmă patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la Dezrobirea Romilor în Principatele Române (20 februarie 1856).

Întâistătătorul BOR consideră că poporul român a fost şi este ospitalier şi tolerant față de romi, dar şi față de toate minoritățile etnice din România.

„Astăzi, conform datelor statistice, în România există cel mai mare număr de romi din Europa, dovedind şi prin aceasta că poporul român a fost şi este ospitalier şi tolerant față de romi, dar şi față de toate minoritățile etnice din România”, spune patriarhul, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române. 

Citeşte şi: Dacian Cioloş, despre integrarea romilor: Eforturile administrative nu sunt suficiente

Potrivit sursei citate, astăzi, BOR contribuie la eforturile de integrare şi ajutorare a romilor prin oferirea de locuri speciale pentru elevii şi studenții romi în şcolile teologice; încurajarea hirotoniilor de teologi romi pentru comunitățile de romi (există preoți romi pentru comunități rome în: Bucureşti, Râmnicu Vâlcea, Slobozia şi Bacău, dar există şi o mulțime de preoți romi care păstoresc parohii ortodoxe româneşti, precum şi clerici romi slujitori în mănăstiri româneşti); construirea de biserici pentru comunitățile de romi din mediul urban şi rural.

De asemenea, sunt organizate programe social-filantropice şi misionare pentru comunitățile de romi sau alte programe în care au fost incluşi, fără discriminare, beneficiari romi (ex. programul derulat de Biserica Ortodoxă Română în parteneriat cu Organizarea de Integrare a Minorităților (OIM) pentru romii victime ale deportărilor şi urmaşii defavorizați ai acestora, programele Centrelor eparhiale: Iaşi, Craiova, Alba şi Severin).

Alte inițiative BOR vizând integrarea romilor se referă la: oferirea de sprijin pentru familiile de romi afectate de inundații în anii anteriori; includerea în programul „Alege şcoala” a tinerilor romi cu situație materială precară şi rezultate bune la învățătură; înființarea unui Birou de catehizare a romilor la Râmnicu Vâlcea, tipărirea de cărți de rugăciuni şi catehism în limba romani, editarea de materiale audio şi video în limba romani; includerea romilor în programele de reintegrare socială derulate de eparhii, de calificare sau reconversie profesională; angajarea tinerilor romi în structurile de economie sociale înființate de unele eparhii.

Totodată este oferită asistență şi servicii religioase gratuite pentru botezul pruncilor familiilor rome sărace (Bucureşti, Cluj, Galați), fiind organizate comunități parohiale în cartierele oraşelor sau în localități cu populație majoritar romă şi oferită asistență medicală gratuită în campania „Sănătate pentru Sate” a Patriarhiei Române.

Concludent este faptul că peste 30% dintre asistații sociali ai Arhiepiscopiei Bucureştilor sunt romi, menționează comunicatul.

„Aceste activități social-pastorale coordonate de Biserică întâmpină însă unele dificultăți din cauza situației economice precare a multor comunități din mediul urban sau rural. Există în rândul preoților noştri multă voință de a ajuta pe cei săraci, dar puține mijloace de a realiza cele ce sunt urgent necesare. Totuşi, acolo unde există cooperare strânsă între toți factorii de răspundere se creează speranță mai multă şi comuniune spirituală mai intensă”, mai informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Ce tip de carne nu e bine să cumperi din magazine. Românii o adoră, deși sunt șanse mari să fie contaminată
Capital.ro
Informația șoc pentru toți cei care se uită la TV! Absolut obligatoriu să știi asta
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Cornel Dinu șochează, după ce Țălnar i-a luat apartamentul: „Îmi fac testamentul. M-a nenorocit”
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Cea mai mare capcană. Ce se întâmplă cu mesajele șterse din telefon
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
Aparatul electrocasnic care te „rupe” la bani fără să-ți dai seama. Consumă într-un minut cât 300 de becuri simultan
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Trebuie SĂ OPREŞTI și dacă ai verde la semafor. Legea uitată de toți șoferii
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Elena Lasconi vizează Cotroceniul: Condiția sa pentru candidatura la prezidențiale
MediaFlux
RĂSTURNARE privind RECALCULAREA PENSIILOR! Lovitură pentru SENIORI
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?