Bosnia are un nou guvern

Bosnia are, începând de marți, la șase luni după alegeri, un guvern format în principal din partide naționaliste care sunt angajate în deblocarea procesului de apropiere a acestei țări de Uniunea Europeană (UE), aflat într-un punct mort de mai mulți ani,

31 mart. 2015, 18:31
Bosnia are un nou guvern

Noul cabinet de miniștri va fi condus de Denis Zvizdic (SDA, principalul partid musulman). Dintr-un parlament cu 42 de deputați, 26 au votat ‘pentru’ și 7 ‘împotriva’ acestui nou guvern, ce va fi compus din nouă miniștri.

‘Avem nevoie de schimbări serioase (…) Oboseala și pesimismul durează de prea multă vreme și noul guvern trebuie să aducă o nouă energie’, a declarat membrul sârb al președinției colegiale a Bosniei, Mladen Ivanic, în prezent președinte în exercițiu, potrivit Agerpres.

Una dintre țările cele mai sărace din Europa, cu un șomaj care se apropie de 40% din populația activă a acestei foste republici iugoslave de 3,8 milioane de locuitori, Bosnia a fost, în februarie 2014, scena unor manifestații violente împotriva guvernanților și sărăciei.

Citeşte şi Bosnia are cale liberă pentru a semna acordul de preaderare la Uniunea Europeană

Unii analiști nu exclud noi mișcări de protest în cazul în care puterea aleasă în urma ultimului scrutin va eșua să relanseze economia.

Arhitect de profesie, Zvizdic (50 de ani) a declarat că principalele sale priorități vor fi reluarea procesului de apropiere de UE, precum și ‘punerea în aplicare a o serie de reforme sociale și economice’. De la sfârșitul războiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia este divizată între două entități, una sârbă și alta croato-musulmană, legate de un slab guvern central.