Brexit: Avocaţii negociază un vot în parlament privind activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona

O firmă de avocatură din Marea Britanie, care acționează în numele unui grup de oameni de afaceri și din mediul academic, a început demersuri care să garanteze că activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, ce va declanșa procesul de negociere a acordului de ieșire a țării din UE, nu va avea loc fără o dezbatere și un vot în parlamentul de la Londra, conform BBC News.

04 iul. 2016, 14:26
Brexit: Avocaţii negociază un vot în parlament privind activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona

Clienții firmei Mishcon de Reya susțin că, potrivit Constituției Marii Britanii, decizia de activare a articolului 50 revine parlamentului.

'Trebuie să ne asigurăm că guvernul respectă procesul corect pentru a avea certitudine juridică și a proteja Constituția Marii Britanii și suveranitatea parlamentului în aceste circumstanțe fără precedent. Rezultatul referendumului nu este în dubiu, dar avem nevoie de un proces care să urmeze legislația britanică pentru a-l pune în aplicare', a subliniat avocatul Kasra Nouroozi, partener în cadrul firmei Mishcon de Reya.

Potrivit acestuia, 'rezultatul în sine al referendumului nu este constrângător din punct de vedere juridic, iar invocarea de către actualul sau viitorul prim-ministru a articolului 50 fără aprobarea parlamentului este ilegală'. 'Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se face în mod adecvat, în beneficiul tuturor cetățenilor Marii Britanii. Articolul 50 nu poate fi pur și simplu invocat fără o dezbatere și un vot în parlament', a subliniat avocatul.

Firma susține că, din punct de vedere constituțional, este necesar un act al parlamentului pentru a oferi premierului autoritate legală.

Citeşte şi Susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE au trimis o flotilă cu mesaje pro Brexit pe Tamisa

Orice prim-ministru care și-ar folosi puterile executive pentru a declanșa procesul de negociere cu UE ar acționa nelegal, pentru că ar ignora 'European Communities Act', votat de parlamentul britanic în 1972, instrumentul care a permis aderarea Marea Britanii la blocul comunitar, afirmă reprezentanții Mishcon de Reya.

Teoretic, votul asupra unui astfel de document le-ar putea oferi parlamentarilor, care s-au exprimat în majoritate pentru rămânerea țării în UE, ocazia de a bloca ieșirea din Uniune, ceea ce pare însă 'de neconceput din punct de vedere constituțional', afirmă corespondentul BBC pe probleme juridice, Clive Coleman.

Potrivit BBC, cabinetul de avocatură a intrat în corespondență cu oficiali guvernamentali pentru a primi garanții în legătură cu acest proces. Guvernul britanic a declarat că parlamentul are un 'rol' pentru 'găsirea celei mai bune căi de urmat', adaugă postul oficial britanic.

Clienții firmei Mishcon de Reya susțin că, potrivit Constituției Marii Britanii, decizia de activare a articolului 50 revine parlamentului.

‘Trebuie să ne asigurăm că guvernul respectă procesul corect pentru a avea certitudine juridică și a proteja Constituția Marii Britanii și suveranitatea parlamentului în aceste circumstanțe fără precedent. Rezultatul referendumului nu este în dubiu, dar avem nevoie de un proces care să urmeze legislația britanică pentru a-l pune în aplicare’, a subliniat avocatul Kasra Nouroozi, partener în cadrul firmei Mishcon de Reya.

Potrivit acestuia, ‘rezultatul în sine al referendumului nu este constrângător din punct de vedere juridic, iar invocarea de către actualul sau viitorul prim-ministru a articolului 50 fără aprobarea parlamentului este ilegală’. ‘Trebuie să ne asigurăm că acest lucru se face în mod adecvat, în beneficiul tuturor cetățenilor Marii Britanii. Articolul 50 nu poate fi pur și simplu invocat fără o dezbatere și un vot în parlament’, a subliniat avocatul.

Firma susține că, din punct de vedere constituțional, este necesar un act al parlamentului pentru a oferi premierului autoritate legală.

Citeşte şi Susţinătorii ieşirii Marii Britanii din UE au trimis o flotilă cu mesaje pro Brexit pe Tamisa

Orice prim-ministru care și-ar folosi puterile executive pentru a declanșa procesul de negociere cu UE ar acționa nelegal, pentru că ar ignora ‘European Communities Act’, votat de parlamentul britanic în 1972, instrumentul care a permis aderarea Marea Britanii la blocul comunitar, afirmă reprezentanții Mishcon de Reya.

Teoretic, votul asupra unui astfel de document le-ar putea oferi parlamentarilor, care s-au exprimat în majoritate pentru rămânerea țării în UE, ocazia de a bloca ieșirea din Uniune, ceea ce pare însă ‘de neconceput din punct de vedere constituțional’, afirmă corespondentul BBC pe probleme juridice, Clive Coleman.

Potrivit BBC, cabinetul de avocatură a intrat în corespondență cu oficiali guvernamentali pentru a primi garanții în legătură cu acest proces. Guvernul britanic a declarat că parlamentul are un ‘rol’ pentru ‘găsirea celei mai bune căi de urmat’, adaugă postul oficial britanic.