Brexit: Canada vrea încheie un contract comercial cu Regatul Unit

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat miercuri că dorește un acord comercial cu Regatul Unit după ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană.

29 mart. 2017, 20:56
Brexit: Canada vrea încheie un contract comercial cu Regatul Unit

„Vom continua să căutăm modalități de întărire a relațiilor noastre comerciale” cu Londra, a spus Trudeau într-o conferință de presă. „Regatul Unit rămâne un prieten, un aliat și un partener economic și vom conlucra, desigur, pe durata tranziției”.

Prim-ministrul a reamintit importanța acordului de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană (CETA), negociat înainte de declanșarea Brexit.

Regatul Unit este cel mai mare partener economic al Canadei în Europa. Schimburile bilaterale sunt la nivelul de 17,8 miliarde de dolari anual, iar un acord comercial bilateral a fost deja menționat ca posibilitate de către ministrul britanic pentru comerțul exterior, Liam Fox, în ianuarie. Omologul său canadian, Francois-Philippe Champagne, a apreciat că negocierea unui astfel de acord este prematură, dar CETA poate fi o bază solidă pentru conturarea viitoarei înțelegeri.

Citeşte şi Brexit: Viitorul parteneriat între Marea Britanie şi UE ar putea fi de tipul unui Acord de Asociere

Chiar dacă nu poat avea loc negocieri oficiale înainte de ieșirea efectivă a Regatului Unit din UE, între Londra și Ottawa au avut deja loc contacte. Canada este membră a Commonwealth, iar regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii este oficial șeful statului.