Brexit. Decizia care asigură o frontieră irlandeză deschisă după perioada de tranziţie

Acordul tehnic convenit de negociatorii Uniunii Europene şi britanici privind Brexit-ul are în vedere luarea în iulie 2020 a unei decizii privind încheierea unei noi înţelegeri pentru a asigura o frontieră irlandeză deschisă după încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit, la finalul anului 2020, au anunţat miercuri surse europene.

14 nov. 2018, 12:27
Brexit. Decizia care asigură o frontieră irlandeză deschisă după perioada de tranziţie

În caz contrar, Londra va putea opta între extinderea perioadei de tranziţie, posibil până la sfârşitul lui 2021, şi un aranjament care ar acoperi întregul Regat Unit, dar în care Irlanda de Nord ar fi mai apropiată de regulile vamale şi standardele de producţie din UE.

Premierul britanic Theresa May va încerca miercuri să-şi convingă miniştrii din cabinetul său să accepte acordul negociat îndelung cu Bruxelles-ul, ceea ce ar permite Londrei să solicite organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la Brexit. Dacă însă guvernul britanic respinge textul, atunci se conturează tot mai clar perspectiva ieşirii Regatului Unit din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019, în absenţa unui acord, informează Agerpres.

Unul dintre principalele obstacole în calea unui acord între Londra şi Uniunea Europeană îl reprezintă frontiera irlandeză. Niciuna dintre cele două părţi nu doreşte reintroducerea unei frontiere fizice în insula Irlanda de teama de a nu compromite acordurile de pace care au pus capăt unei perioade de aproape trei decenii de violenţe comunitare în Irlanda de Nord.

Citeşte şi Acordul cu UE referitor la Brexit ar putea rupe Regatul Unit

Bruxelles-ul doreşte să nu fie introdusă o ‘frontieră dură’ între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Această variantă ar crea însă o divizare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării, potrivit Agerpres.

În cazul în care acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.