Brexit: Malta ezită să preia preşedinţia UE

Malta a anunțat vineri că este reticentă în a prelua, la 1 ianuarie 2017, președinția Consiliului Uniunii Europene pentru un an, astfel încât să asigure conducerea acestei instituții și în a doua jumătate a anului viitor, când mandatul ar fi urmat să fie deținut de Marea Britanie, potrivit DPA, citată de Agerpres.

24 iun. 2016, 14:35
Brexit: Malta ezită să preia preşedinţia UE

Cel mai mic stat din UE va prelua la 1 ianuarie președinția semestrială prin rotație a Consiliului UE, fiind prevăzut să fie urmată de Marea Britanie. Rezultatul referendumului de joi din Marea Britanie a născut însă o nouă problemă.

”Nu am fost contactați oficiali despre această problemă, dar neoficial au existat unele discuții”, a spus premierul maltez Joseph Muscat, într-o conferință de presă. ”Dacă instituțiile UE ne cer să asigurăm președinția pentru două semestre (consecutive), atunci ar trebui să vedem ce resurse avem și vom lua apoi o decizie. Dar vom avea mai degrabă un mandat de șase luni”, a explicat el, informează Agerpres.

Muscat, politician social-democrat care cândva a pledat contra apartenenței Maltei la UE, a afirmat că rezultatul votului de joi din Marea Britanie înseamnă că țara sa a pierdut un aliat esențial în interiorul Uniunii Europene.

Citeşte şi Brexit: Johannes Hahn dă asigurări că procesul de extindere a Uniunii Europene nu se va opri

La 1 iulie acest an, președinția semestrială a Consiliului UE, asigurată în prezent de Olanda, va fi preluată de Slovacia.

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre britanici au votat joi în favoarea Brexit-ului. Rata prezenței la vot a fost de 72,2%. Numărul votanților care s-au pronunțat pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană se ridică la 17.410.742 milioane.