Brexit. UE va propune ca britanicii să călătorească în blocul comunitar fără vize

Executivul Uniunii Europene urmează să propună marţi ca britanicii să aibă posibilitatea de a călători în blocul comunitar fără vize după Brexit, au indicat surse diplomatice şi oficiali de la Bruxelles, citaţi de Reuters.

13 nov. 2018, 14:15
Brexit. UE va propune ca britanicii să călătorească în blocul comunitar fără vize

Negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, va informa Comisia Europeană în legătură cu negocierile cu Londra privind ieşirea Marii Britanii din UE, negocieri despre care premierul britanic Theresa May a afirmat că sunt ”în etapa finală”, dar rămân blocate în legătură cu graniţa dintre Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, potrivit Agerpres.

Unii diplomaţi din cadrul UE nu-şi pun mari speranţe în obţinerea de progrese în această săptămână care să permită un summit al liderilor naţionali pentru semnarea unui acord privind Brexit-ul în această lună.

Citeşte şi Theresa May şi UE regizează un acord pe tema Brexit-ului. Marea Britanie ar putea fi condamnată la statut de „colonie”

În timp ce un acord este posibil în decembrie, amânările fac să crească riscul privind cel mai dăunător scenariu în legătură cu ieşirea Marii Britanii din UE în martie 2019 fără existenţa unor înţelegeri care să atenueze pagubele.

Cu sau fără acord, Comisia urmează să propună exceptarea Regatului Unit de la lista cu ţările ai căror cetăţeni au nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană, potrivit surselor, pe bază de reciprocitate.