BUCUREŞTI-CENTENAR: Biserica Sfântul Ştefan – Călăraşi

Biserica Sfântul Ştefan – Călăraşi a fost zidită, după tradiție, în anul 1764 de voievodul fanariot Ștefan Rahoviță împreună cu Teodora Doamna. În pisania de piatră de la intrare, stă scris că a fost înălțată de către Stoica Clucerul în anul 1768. 

RomaniaTV.net
22 oct. 2018, 06:43
BUCUREŞTI-CENTENAR: Biserica Sfântul Ştefan – Călăraşi

Mica şi frumoasa biserică adăposteşte, ca pe o taină!, icoana oştirii române din războiul de eliberare a Basarabiei. Înfățisându-l pe Sfântul Ioan Botezatorul, icoana a fost ţinută de preoţii militari voluntari, precum Părintele Iustin Pârvu, pe pieptul multor soldaţi români căzuţi pentru eliberarea ţării, iar la întoarcerea de pe front încă avea urme uscate de sânge.

Biserica este importantă atât pentru că reprezintă una dintre ultimele ctitorii în stil brâncovenesc, cât şi pentru că se păstrează într-o formă foarte apropiată de cea originală, fapt aproape surprinzător, având în vedere că a trecut prin trei mari cutremure.

În București, este singura biserică în care pot fi văzute „sibile” – prezicătoare ale lumii antice, în decoraţiunile exterioare, pe lângă filosofi, prooroci sau apostoli. Aceleași reprezentări erau prezente și la „Biserica cu Sfinţi” din Calea Moșilor, dar în urma reparațiilor din 1970 și a intemperiilor, aceste zugrăveli unice au dispărut. Din pictura originală, la Sfântul Ştefan – Călăraşi se mai păstrează câteva fragmente pe pridvor.