BUCURESTI – CENTENAR: Schitul Darvari

Bijuterie aproape necunoscută a Bucureştilor, Schitul Darvari a fost întemeiat în 1834 de către şeful gărzii domneşti, Mihail Darvari, şi soţia sa, Elena "născută în neamul Buzeştilor", fapt care ne trimite mult mai departe în istorie, în vremurile în care fraţii Preda, Radu şi Stroe Buzescu, "Zmeii Ţării Româneşti" luptau alături de Mihai Vodă cel Viteaz pentru unire.

RomaniaTV.net
25 oct. 2018, 06:26
BUCURESTI – CENTENAR: Schitul Darvari

Mai aproape, în sălbaticul prim război mondial, generalul de divizie Mihail Darvari, comandantul regimentului Mihai Viteazul, este cel căruia i s-a predat Braşovul. Acesta a fost cel care a reconstruit biserica în forma ei actuală. Urmaşul strălucitelor nume a îmbinat aici, armonios, stilul bisericesc oltenesc cu cel muntenesc. Pictura, de natură a face unic acest giuvaer ortodox, e semnată de Iosif Keber, care s-a inspirat la schitul românesc de la Muntele Athos. Aşezământul Darvari, deşi moştenit de la una dintre cele mai ilustre familii româneşti, nu a cunoscut, din păcate liniştea istoriei. A fost închis de două ori, la secularizare, în 1864, şi de către comunişti, în 1959.

Dar astăzi, din fericire, a înflorit iarăşi şi oferă Bucureştilor, o oază binecuvântată de tihnă şi credinţă ortodoxă românească.