CALENDAR ORTODOX 15 DECEMBRIE 2017: Cui trebuie să spui „La mulţi ani”

Calendarul ortodox îi prăznuieşte pe 15 decembrie 2017 pe Sfântul Elefterie şi Sfânta Mucenica Suzana.

RomaniaTV.net
14 dec. 2017, 17:20
CALENDAR ORTODOX 15 DECEMBRIE 2017: Cui trebuie să spui „La mulţi ani”

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Sfinţit Elefterie, episcopul Iliriei, şi Sf. Mc. Antia, mama sa; Sf. Mc. Suzana

Sărbători religioase greco-catolice: Sf. ep. m. Elefterie.

Sărbători religioase romano-catolice: Sf. Virginia, văduvă

Sfântul Sfinţit Elefterie, episcopul Iliriei, pomenit în calendarul creştin ortodox la 15 decembrie, a trăit în vremea împăratului roman Adrian (117-138), la Roma, primind o educaţie creştină de la mama sa, Antia, care a fost botezată de Sfântul Apostol Pavel.

La 15 ani a fost hirotonit diacon, la 18 ani a fost hirotonit preot, iar la 20 de ani de ani a fost ales episcop al cetăţii Iliric. Datorită vieţii şi a cuvântului său, a adus mulţime de popor la credinţa în Hristos, fapt care îi va aduce prigoniri din partea autorităţilor romane.

A fost prins şi adus la Roma din porunca împăratului Adrian. Aici, suferind cu ajutorul Mântuitorului Hristos torturile cumplite la care a fost supus, l-a adus la credinţa creştină pe guvernatorul cetăţii, Coremon. Acestuia, după ce l-a mărturisit pe Dumnezeul pe care îl cinste Sfântul Elefterie, i-a fost tăiat capul.

Sfântul Elefterie scăpând din temniţă a mers la un munte şi, prin faptele sale minunate, a convertit la creştinism cinci sute de persoane. A fost din nou prins şi străpuns cu suliţele, iar mamei sale, pe când se apleca să-l îmbrăţişeze, i s-a tăiat capul.

Astăzi este pomenită şi Sfânta Mucenică Suzana, din Palestina, care a pătimit în timpul împăratului Maximian (285-305).