CALENDAR ORTODOX 16 DECEMBRIE 2017: Este celebrat unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament

Calendarul ortodox îl prăznuieşte pe 16 decembrie pe Sfântul Proroc Agheu, unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament.

RomaniaTV.net
15 dec. 2017, 16:34
CALENDAR ORTODOX 16 DECEMBRIE 2017: Este celebrat unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Proroc Agheu; Sf. Teofana împărăteasa

Sărbători religioase greco-catolice: Pf. Agheu

Sărbători religioase romano-catolice: Ss. Adelaida, împ.; Aggeu, profet

Sfântul Proroc Agheu este pomenit în calendarul creştin ortodox la 16 decembrie.

Era din seminţia lui Levi şi s-a născut în Babilon, în vremea robiei. S-a întors la Ierusalim, în anul 520 î.Hr, împreună cu iudeii conduşi de Zorobabel şi de arhiereul Iosua, fiind unul din susţinătorii ideii de refacere a templului distrus de chaldei.

Sfântul Agheu a fost unul dintre ultimii proroci ai Vechiului Testament, anunţând profetic că, deşi lipsit de bogăţia şi de frumuseţea primului templu (cel zidit de Solomon), slava celui de-al doilea templu din Ierusalim va fi chiar mai mare, căci prin porţile sale avea să intre Mesia cel făgăduit. Iudeii au început să rezidească templul în timpul lui Darius I (522-486 î.Hr.), împăratul perşilor, dar se temeau că nu va fi la fel ca primul.

A mai prorocit despre slava Bisericii, despre chemarea neamurilor la mântuire şi despre a doua venire a Domnului.

Astăzi este pomenită şi Sfânta Teofana împărăteasa. A fost prima soţie a împăratului Leon al VI-lea Înţeleptul (886-911), cu care s-a căsătorit când era numai prinţ moştenitor, mai mult din porunca tatălui său, Vasile I Macedoneanul (867-886).

Sfânta Teofana s-a născut într-o familie de mari dregători din Constantinopol. Când Leon a ajuns împărat, împărăteasa Teofana n-a încetat să se îngrijească de mântuirea sufletului. Se ruga, postea, purta pe sub hainele împărăteşti haine aspre spre nevoinţă, dăruia milostenie celor săraci, se îngrijea de lăcaşurile lui Dumnezeu, se îngrijea de slugi ca de fraţi şi din gura sa nu ieşea minciună sau ocară.

Căsnicia ei nu a fost însă prea fericită. Leon era îndrăgostit de Zoe, fiica comandantului gărzii imperiale, cu care s-a şi recăsătorit după moartea Teofanei, la 10 noiembrie 893.

Când a murit, încă nu împlinise vârsta de 30 de ani. A fost îngropată în Biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, unde se odihnea şi mica Evdochia, fiica sa. În curând, numeroase minuni, vindecări miraculoase întâmplate la mormântul ei au vestit întregului Bizanţ virtuţile fostei suverane.