CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2016: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

29 mai 2016, 21:46
CALENDAR ORTODOX 2016: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Cuv. Isaachie Mărturisitorul și Varlaam; Sf. Mc. Natalie 

Greco-catolice 
Cuv. Isachie. 

Romano-catolice 
Ss. Ferdinand, rege; Ioana d’Arc, fc.

Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul, pomenit în calendarul creștin ortodox la 30 mai, a trăit în timpul împăratului Valens (364-378), într-o perioada de răspândire a arianismului (erezie ce susține că ființa lui Dumnezeu este unică și incomunicabilă, Fiul neavând o natură identică cu Tatăl) și de prigonire pentru ortodocși însuși împăratul fiind arian.

Dat fiind acestea, Sfântul Isaachie, egumenul Mănăstirii Dalmaților, a mers înaintea împăratului să-l roage să le redea ortodocșilor libertatea de a-și exprima credința.

Pe când Valens pregătea campania militară împotriva goților de la Dunăre, Sfântul Isaache a ieșit în fața împăratului de trei ori îndemnându-l să redeschidă bisericile ortodoxe, amenințându-l că va pieri în război de nu se va îndrepta.

Împăratul l-a dat în seama unor slujbași, care să-l țină captiv până se va întoarce din război. Dar Sfântul Isaachie i-a profețit că o să fie înfrânt, va fugi și va fi prins, iar sfârșitul său o să fie prin foc.

Profeția s-a împlinit întocmai, în anul 378 romani au fost învinși de goți, Valens a încercat să scape prin fugă, s-a ascuns într-o șură de paie căreia goții i-au dat foc.