CALENDAR ORTODOX 2017: Ce este bine să facem vineri, ce sfânt drag românilor este pomenit pe 22 septembrie

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

21 sept. 2017, 15:17
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce este bine să facem vineri, ce sfânt drag românilor este pomenit pe 22 septembrie

Ortodoxe 
Sf. Sfințit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, episcop de Sinope

Greco-catolice 
Sf. ep. m. Foca

Romano-catolice 
Ss. Maurițiu, ofițer, și îns. m.; Silvan, pustnic

Sfântul Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 22 septembrie.

Sfântul Teodosie de la Mănăstirea Brazi s-a născut în ținutul Vrancei, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. A fost egumen al Mănăstirii Bogdana din ținutul Bacăului, episcop de Rădăuți (1670), episcop al Romanului (1671) și mitropolit al Moldovei (1674).

Ca mitropolit, Sfântul Teodosie a luat atitudine fața de domnitorul Moldovei, Dumitrașcu Vodă (Dumitrașcu Cantacuzino a ocupat tronul Moldovei o scurta perioada de tip, de doua ori, între 1674-1675 și 1684-1685), care tolera prigoanele turcilor și tătarilor.

Din această cauză a fost judecat și silit să se retragă din scaunul de mitropolit, fiind exilat la Mănăstirea Sfântul Sava din Iași. Ulterior se va retrage în zona de sud a Moldovei, îngrijindu-se de reconstruirea Schitului Brazi — Panciu. 
În anul 1694, în timpul unei invazii, un grup de tătari a atacat Schitul Brazi — Panciu, chinuindu-l pe mitropolitul Teodosie, căruia i-au cerut să le dea odoarele sfinte și averea mănăstirii. Mitropolitul Teodosie a refuzat, motiv pentru care tătarii i-au tăiat capul. 
Canonizarea Sfântului Sfințit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei, a fost făcută în ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4-5 martie 2003.

Sfântul Teodosie de la Brazi, Ierarh martir, este pomenit, în fiecare an, în Biserica Ortodoxă, la data de 22 septembrie. Este un mucenic cu o însemnătate aparte în tradiţia religioasă creştină.

Sfântul Teodosie de la Brazi a văzut lumina zilei pe la prima jumătate a secolului al XVII-lea, în aproprierea Mănăstirii Brazi, din judeţul Vrancea. S-a născut într-o familie de răzeşi ai voievodului Ştefan cel Mare. Părinţii l-au dus la slujbele religioase ale mânăstirii. Și a fost uns cu harul credinţei. La 18 ani, a ales viaţa călugărească. A primit metania la Mânăstirea Bogdana din judeţul Bacău. Era un monah evlavios, cu o inteligenţă ieşită din comun. Știa Sfânta Scriptură si o parte dintre Scrierile Sfinţilor Părinţi. A fost ales Episcop la Rădăuţi, în 1669. Obişnuia să meargă adesea la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Mânăstirea Putna, unde ardea câte o candelă. În 1671, a fost trimis ca Episcop la Roman, unde a păstorit până în anul 1674, când a fost ales Mitropolit al Moldovei.

Sfântul Teodosie de la Brazi, între mit și realitate

Ion Neculce a scris în Cronica Moldovei că domn era atunci Dumitraşcu Cantacuzino. Era una dintre cele mai decăzute figuri din istoria noastră. Şi asta pentru că i-ar fi adus pe tătari în Moldova, numai ca să rămână el cât mai multă vreme la tron. A plătit în schimb un bir mare, provenit din impozite uriaşe, dar şi din banii mânăstirilor. Retrăgându-se la Brazi, Teodosie a ridicat o biserică frumoasă, cu hramul Sfântului Gheorghe. Se făceau acolo slujbe monahale de zi şi de noapte.

În 1691 Mitropolitul Teodosie a făcut o Diată în care a scris că a ridicat mai multe locaşuri sfinte şi că lasă toate donaţiile primite de la credincioşi pentru mănăstiri ucenicului lui, Diaconul Laurenţiu, pentru a mai înălţa două mânăstiri. Dar, în 1694, o hoardă de tătari a pătruns în Mânăstirea Brazi şi l-au chinuit cumplit pe Mitropolit, pentru a obţine de la el odoarele bisericeşti şi banii. Cum Sfântul Teodosie s-a opus, a plătit cu viaţa, fiind ucis prin decapitare. Nefericitul eveniment a avut loc, după scrierile vremii, undeva după Ziua Crucii.