CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

CALENDAR ORTODOX 2017: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase.

25 apr. 2017, 03:21
CALENDAR ORTODOX 2017: Ce sfinţi sărbătorim astăzi

Ortodoxe 
Sf. Ap. și Evanghelist Marcu; Sf. Cuv. Vasile de la Poiana Mărului

Greco-catolice 
Sf. ap. și ev. Marcu

Romano-catolice 
Sf Marcu, ev.

Sfântul Apostol Marcu, unul dintre cei patru evangheliști, este pomenit în calendarul creștin ortodox în 25 aprilie.

Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu s-a născut în Cirene, în Vestul Africii, părinții săi fiind iudei. A fost educat în cultura greacă și ebraică.

Sfântul Marcu a fost însoțitor al Sfântului Apostol Pavel, numărându-se printre cei șaptezeci de apostoli. Este considerat fondatorul Bisericii Alexandriei.

Era un apropiat al casei Sfântului Petru. După Înălțarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Marcu i-a însoțit pe Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba în propovăduirea Evangheliei.

A fost martirizat în nordul Africii, la Alexandria. (sursa: vol. Viețile Sfinților)

Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului (jud. Buzău), pomenit în calendarul creștin ortodox la 25 aprilie, a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane în ședința din 4-5 martie 2003.

Sfântul Vasile, starețul Mănăstirii Poiana Mărului (1692-1767), s-a născut în părțile Rusiei, unde a început viața monahală. Din cauza prigoanei împotriva creștinilor, s-a refugiat în Țările Române și s-a stabilit la Mănăstirea Dălhăuți, unde a fost stareț timp de 20 ani.

De la Dălhăuți s-a retras la Schitul Poiana Mărului din Munții Buzăului.

A fost duhovnicul Sfântului Paisie de la Neamț, pe care l-a călugărit în anul 1750, la Athos. De numele Sfântului Vasile de la Poiana Mărului se leagă existența isihasmului românesc. A fost un bun cunoscător al scrierilor patristice și postpatristice, din care a făcut anumite traduceri. A trecut la Domnul la 25 aprilie 1767 (sursa: Dicționarul Teologilor Români, 1996).