Prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) plătește toate tipurile de indemnizații sociale, inclusiv ajutoarele de urgență. În interiorul instituției s-ar fi găsit însă metode pentru ca printre beneficiarii acestora ajutoare să se numere, cu argumente cel puțin discutabile, și angajați ai ANPIS.
Teoretic, ajutoarele de urgență reprezintă sume de bani acordate de stat în situații excepționale, cum ar fi boli incurabile, rude ale unor persoane decedate în catastrofe naturale/accidente de muncă sau sărăcie cruntă, notează g4media.
Practic însă, în cazul unor angajați ai ANPIS, lucrurile nu ar fi stat mereu așa. Iată, mai jos, cine au fost unii dintre beneficiarii angajați la ANPIS:
Agenția a explicat însă că banilor au fost acordați, drept ajutoare de urgență, pentru angajați care sufereau de boli foarte grave, mai scrie sursa citată.
Semnele de întrebare privind modul în care au fost date ajutoarele unor angajați sunt susținute de inadvertențe din documente interne ale ANPIS.
Concret, în cazul angajatei cu două apartamente, ANPIS a precizat că respectiva trebuia operată, însă în documentele interne motivul era achiziția de medicamente.
”Sunt mii de petenți care sunt ignorați pentru că nu cunosc pe cine trebuie, chiar acum de curând a venit un părinte, un tată care își crește singur fetița. Are copilul în vârstă de 9 ani cu diabet 1. (…) A fost refuzat. Toți care au probleme reale trebuie ajutați. În schimb, banii îi primesc, câteodată, numai cei care nu merită și care de cele mai multe își permit tratamentele”, spune avertizorul de integritate din ANPIS.
Avertizorul de integritate din ANPIS susține că, pe lângă angajați, au primit ajutoare de urgență și rude ale șefi. Printre acestea s-ar număra fratele fratele Danielei Rotaru – inspector superior în cadrul structurii centrale ANPIS, care ar fi una dintre cele mai influente angajate din instituție, Alături de un alt bărbat, fratele Danielei Rotaru el a primit cel mai mare ajutor dintre cele 14 acordate pe Capitală în noiembrie 2022 – 8.000 de lei – și alți 1.500 de lei în august 2024. ”Acesta se confuntă cu probleme grave de sănătate și avea în întreținere un copil minor”, explică ANPIS.
Ministerul Muncii, condus de Florin Manole, reacționează în urma acestora dezvăluiri și anunță că, prin corpul de control, va fi verificată legalitatea procedurilor.
Totodată, ministrul Manole l-a convocat pe șeful ANPIS, pentru explicații.
”Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a dispus deja ca în dimineața zilei de luni 28.07. 2025 corpul de control să demareze o acțiune pentru a verifica legalitatea procedurilor și a convocat directorul ANPIS pentru a da explicații.
Orice abatere de la lege sau normele în vigoare vor fi sancționate drastic și de îndată”, a transmis ministerul.
Potrivit site-ului ANPIS, această instituție o are ca director general pe Gabriela Opriș, care, anterior, a fost manager interimar la Serviciul de Ambulanță Satu Mare, iar înainte director Îngrijiri și asistent medical șef la spitalul județean din același oraș.