CALENDAR ORTODOX 2018. Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri. Ce nu e bine să faci sâmbătă

CALENDAR ORTODOX 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an. "În această zi nimeni nu trebuie să caute gâlceava, că e de rău; să nu pui mâna pe ouă şi să nu pui cloşte, căci ies puii strâmbi şi urâţi"

23 mart. 2018, 12:33
CALENDAR ORTODOX 2018. Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri. Ce nu e bine să faci sâmbătă

Ortodoxe
Înainte-prăznuirea Bunei Vestiri; Sf. Ier. Artemon, episcopul Seleuciei; Sf. Cuv. Zaharia

Greco-catolice
Sf. cuv. Zaharia 

Romano-catolice
Sf. Ecaterina a Suediei, călug. 

Sfântul Ierarh Artemon, episcopul Seleuciei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 24 martie.

Sfântul Artemon a fost unul din cei şaptezeci de apostoli ai Mântuitorului. S-a născut în Seleucia Pisidiei din Asia Mică şi a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Pavel, când acesta a ajuns în această zona muntoasă din Asia Mica.

A fost episcopul acelei comunităţi creştine întemeiată în urma predicii Apostolului neamurilor (Fapt. Ap. cap.13 – prima călătorie misionara). A murit la adânci bătrâneţi, fiind apreciat ca un mare purtător de grijă al văduvelor, al orfanilor şi al săracilor, doctor al sufletelor şi trupurilor (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”). 

La 25 Martie este sărbătoarea numită BlagovesteniileBuna Vestire, dar şi Ziua Cucului. Obiceiul cel mai răspândit este acela de a face un foc mare lângă care se pun pâine, sare şi apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea. Pâinea şi sarea se dau apoi de pomană. În această zi nimeni nu trebuie să caute gâlceava, că e de rău; să nu pui mâna pe ouă şi să nu pui cloşte, căci ies puii strâmbi şi urâţi. Există superstiţia că aşa cum va fi vremea în ziua de Blagovestenie, aşa va fi şi de Paşti, iar dacă în această zi este frunza verde în natură, va fi un an cu belşug.