CALENDAR ORTODOX 2019. Ce mare sărbătoare este vineri

CALENDAR ORTODOX 2019. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase de peste an.

RomaniaTV.net
10 ian. 2019, 13:33
CALENDAR ORTODOX 2019. Ce mare sărbătoare este vineri

Ortodoxe
Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieţii călugăreşti de obşte din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie

Greco-catolice
Sf. cuv. Teodosie cel Mare

Romano-catolice
Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug.

Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare este pomenit în calendarul creştin ortodox la 11 ianuarie.

S-a născut într-un sat din ţinutul Capadociei în secolul al V-lea, într-o familie creştină. Hotărând să-şi închine viaţa slujirii lui Dumnezeu şi-a părăsit familia în timpul împăratului Marcian (450-457) şi s-a decis să meargă la Ierusalim. În drum spre Ierusalim a trecut prin Antiohia, unde l-a întâlnit pe Sfântul Simeon Stâlpnicul care, deşi nu l-a văzut niciodată, l-a chemat pe nume şi îmbrăţişându-l i-a prorocit că are să fie multora povăţuitor spre mântuire.

Ajuns la Ierusalim a intrat într-o mănăstire unde trăia în mare asceză, pentru a se putea apropia de Dumnezeu. În timp s-a retras într-o peşteră apropiată de Betleem, fiind urmat treptat de numeroşi ucenici.

Datorită faptului că numărul celor care au venit să-şi închine viaţa lui Hristos, lăsându-se povăţuiţi de Sfântul Teodosie, a crescut peste măsură, în anul 465, acesta a întemeiat o mare mănăstire cenobitică (monahismul cenobitic, de chinovie sau de obşte, este o tradiţie monahală caracterizată prin viaţa în comun a călugărilor) între Mar Saba şi Betleem.

Rigurozitatea normelor de convieţuire în mănăstire precum şi priceperea cu care erau toate organizate au justificat numele ce i s-a dat Sfântului Teodosie: „începătorul vieţii călugăreşti de obşte”. A murit în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”).