CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2018: Este celebrat Evanghelistul Vechiului Testament

CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2018. RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase ale zilei de 9 mai 2018.

RomaniaTV.net
08 mai 2018, 13:02
CALENDAR ORTODOX 9 MAI 2018: Este celebrat Evanghelistul Vechiului Testament

Sărbători religioase ortodoxe: Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaştelor Sf. Ier. Nicolae

Sărbători religioase ortodoxe greco-catolice: Pf. Isaia; Sf. m. Hristofor

Sărbători religioase ortodoxe romano-catolice: Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic

Sfântul Proroc Isaia, pomenit în calendarul creştin ortodox la 9 mai, s-a născut la Ierusalim. A trăit şi a prorocit cu şapte sute de ani înaintea venirii Mântuitorului Hristos. A fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament” datorită faptului ca a prorocit naşterea din Fecioara Maria a lui Mesia.

A fost fiul lui Amos, fratele lui Amazia – regele Iudeii. Isaia a fost cel care L-a văzut pe Domnul Savaot aşezat pe tronul slavei cereşti, înconjurat de serafimii cei cu şase aripi, care cântau: „Sfânt, Sfânt, Sfânt, este Domnul Savaot” (Isaia 6, 3).

Marile prorocii ale lui Isaia se referă la Întruparea Domnului, la Naşterea Lui din Fecioara Maria, la Sfântul Ioan Botezătorul şi la multe evenimente din viaţa Mântuitorului Hristos.

În timpul domniei Regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne, pentru aceasta a fost scos din cetate şi tăiat în două cu fierăstrăul.

Tot în această zi se pomeneşte în Biserica Ortodoxă aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae.

Această pomenire se face în cinstea unui eveniment petrecut în secolul al XI-lea, prin ridicarea moaştelor Sfântului Nicolae din cetatea Mirei (astăzi localitatea Demre, în sudul Turciei) şi depunerea lor într-o biserică din oraşul italian Bari, situat pe coasta Adriaticii, în sudul Italiei.

Sfintele moaşte erau păstrate în Mira de mai multe secole până când au fost ridicate şi transportate în Italia. Faima minunilor ce se petreceau la moaştele Sfântului Nicolae, răspândită de marinarii şi comercianţii ce poposeau în oraş, făcuse din acesta un centru de pelerinaj. Ridicare de aici a sfintelor relicve s-a făcut când cetatea Mirelor a fost pustiită, intrând sub stăpânirea otomană.

Odate ajunse la Bari, moaştele au fost aşezate în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, care era lângă mare. Iar cei care le-au adus au făcut legământ să construiască o catedrală în care sfintele moaşte să-şi găsească odihna veşnică.

Construcţia Catedralei Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola) a început în anul 1089 şi a durat până în anul 1197. Aici au fost mutate cinstitele moaşte ale făcătorului de minuni Nicolae. De atunci, s-a consemnat în calendarul creştin-ortodox sărbătoarea aducerii cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin această sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, şi cea din Biserica „Sfântului Ioan Botezătorul” în biserica cea nouă.

Catedrala „Sfântul Nicolae” este, în prezent, un important centru de pelerinaj, atât pentru italieni, cât şi pentru creştinii ortodocşi din estul Europei.

Arhitectura bisericii este deosebită. Are o formă pătrată, semănând mai mult cu un castel decât cu o biserică. Fiind un lăcaş important pentru toată lumea creştină, în interiorul ei a fost amenajat şi un paraclis ortodox.