CALENDAR ORTODOX: Miercurea albă, dezlegare la lactate şi peşte. Nu e bine să te speli pe cap

CALENDAR ORTODOX: RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante sărbători religioase. În Miercurea albă este dezlegare la lactate și pește. Nici în această zi nu e bine să te speli pe cap, ca să nu încărunțești de timpuriu.

22 feb. 2017, 03:48
CALENDAR ORTODOX: Miercurea albă, dezlegare la lactate şi peşte. Nu e bine să te speli pe cap

Ortodoxe 
Aflarea moaștelor Sfinților Mc. din Constantinopol 
(Zi aliturgică. Dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește)

Greco-catolice 
Aflarea moaștelor martirilor din Eughenion. Harți lactate

Romano-catolice 
Catedra Sf. Ap. Petru; Sf. Margareta din Cortona, călug.

Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici din Constantinopol este sărbătorită în Biserica Ortodoxă la 22 februarie.

În perioada persecuțiilor împotriva creștinilor au fost îngropate, în Evghenia, la marginea de răsărit a orașului Constantinopol, mai multe moaște de mucenici, uciși pentru credința în Hristos. Vreme îndelungată au stat acolo, neștiute de nimeni, până în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (sec. al V-lea), când Dumnezeu a arătat mai multe semne în locul în care fuseseră îngropate trupurile mucenicilor.

Oamenii uitaseră de locul unde au fost îngropați martirii, înmormântarea având loc de obicei noaptea, de frica păgânilor. Dar, pentru că în locul acela au început să se tămăduiască bolnavii, arhiepiscopul Toma al Constantinopolului s-a dus acolo împreună cu un sobor de preoți.

După ce au săpat, au aflat moaștele multor sfinți mucenici, printre care și ale Sfinților Andronic și Iuniei, prietenii Sfântului Apostol Pavel, pomeniți de acesta în Epistola către Romani. Andronic a fost unul dintre cei 70 de apostoli (sursa: vol. „Viețile Sfinților”).