CALENDARUL FOILOR DE CEAPA: Află cum va fi vremea în Noul An

Calendarul de ceapă este cea mai veche prognoză meteorologică de pe plaiurile româneşti. Cu sute de ani în urmă, ţăranii ştiau la ce să se aştepte în următoarele luni. Mai ales că, de cele mai multe ori, predicţiile calendarului de ceapă se adevereau. Ritualul se păstrează şi în zilele noastre.

RomaniaTV.net
31 dec. 2017, 11:43

Înainte de noul an, în satul Caşva, din Mureş, Calendarul de Ceapă le dezvăluie localnicilor cum va fi vremea în 2018. E drept, nu temperaturi sau vânt, ci. cât de ploioasă va fi fiecare lună. Asta după ce în fiecare foaie de ceapă a fost pusă câte o lingură de sare.

Dacă se topeşte sarea, e ploaie. Dacă nu se topeşte sarea, în lunile de iarnă e frig, lunile de vară e cald. Din bătrâni, femeia a aflat tainele Calendarului de Ceapă. Şi ea, la rândul ei, vrea să le transmită mai departe. Deşi are doar un an, Mara ascultă cu atenţie

După indicaţii, rămâne răbdarea. Nu pentru cei mici, ci pentru cei mari, care îşi programează încă de pe acum munca la câmp în funcţie de previziuni.

Acum trebuie să aşteptăm până după miezul nopţii, să treacă miezul nopţii, să vedem care sare se topeşte, care nu se topeşte.

Vom avea un an bogat şi roditor. Cel puţin asta spun femeile de pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş, care au citit în foile de ceapă prognoza meteo pentru tot anul 2018. 

Calendarul de ceapă în care se aşează sare este cel mai vechi obicei românesc de a citi prognoza meteo şi cel după care înţelepţii satului se ghidează mereu. Aşa că anul acesta, cel puţin în lunile de vară, spun bătrânii, va ploua atâta cât trebuie pentru ca pământul să fie roditor.

Procedeul e simplu: se ia o ceapă mare, se taie în două, apoi se aleg 12 foi care simbolizează lunile anului. După care se aşează peste fiecare puţină sare şi se aşteaptă o noapte.

Ioana: ”Pe vremuri, bunica şi străbunica să vadă cum va fi vremea, în ceapă puneam câte o linguriţă de sare şi puneau seara şi dimineaţa vedeau cum e ianuarie, şi vedeau.

Obiceiul vechi de sute de ani se păstrează în satele din Mures, iar oamenii care îi dau crezare spun că anul viitor se anunţă a fi unul bun.

Pentru ca tradiţia să nu se piardă, bătrânele satului le învaţa şi pe fetele tinere arta ghicitului în foile de ceapă.