Călin Popescu Tăriceanu pregăteşte ieşirea ALDE de la guvernare

Surse politice citate de România TV susţin că membrii ALDE insistă să se rupă coaliția. În ultima vreme au fost mai multe semnale din partea celor doua formațiuni care arată că un adevărat scandal este între cele doua partide. 

RomaniaTV.net
27 oct. 2018, 07:23
Călin Popescu Tăriceanu pregăteşte ieşirea ALDE de la guvernare

Liderii ALDE nu exclud varianta ieşirii de la guvernare, anunţă România TV. Mai exact, în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu sunt membri care încearcă să-l convingă pe acesta să rupă coaliţia de guvernare. Sursele citate de România TV susţin că cei de la ALDE nu vor să-şi mai asume greşelile pe care le fac social-democraţii conduşi de Liviu Dragnea şi nu vor să fie traşi în jos de deciziile pe care le iau liderii PSD.

Dacă stăm să analizăm ultimele decalaraţii ale celor doi lideri ai coaliţiei putem observa că Tăriceanu şi Dragnea au avut poziţii diferite cu privire la legea offshore, dar şi replici acide cu privire la posibilitatea remanierii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Nu în ultimul rând, Liviu Dragnea a ironizat pactul pe care l-a propus Călin Popescu Tăriceanu cu privire la sistemul de justiţie. 

Vă reamintim că ALDE a propus săptămâna aceasta un acord cu toate celelalte partide pe tema justiției. În aceeași zi, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că România nu este pregătită pentru preluarea președinției Consiliului UE din cauza războiului politic dintre partide pe tema reformelor necesare în justiție și tocmai de aceea ar trebui să se ajungă la un consens.

Şi fostul președintele Traian Băsescu anunţă sfârşitul Coaliţiei de guvernare. Băsescu îndeamnă opoziția să depună cât mai repede o moțiune de cenzură pentru dărâmarea Guvernului Dăncilă, arătând că actualele probleme ale coaliției cresc substanțial șansele ca aceasta să treacă.

Mai mult, Băsescu arată că finalul coaliției PSD-ALDE va veni de la Tăriceanu, acesta fiind un „trădător de profesie” care a trădat toate partidele cu care a colaborat și mereu este dispus la negociere pentru o nouă trădare.

„E timpul unei moțiuni de cenzură, are șanse de reușită, cum nu ar fi avut în altă perioadă. Sunt tensiuni în PSD, sunt certuri cu Țuțuianu, cu Firea, e o fisură în PSD. PSD are probleme majore, e în conflict cu UDMR. În coaliție sunt tensiuni majore, cu ALDE. Economia a intrat în derivă. Avem inflație mare, depreciere accelerată a monedei naționale, avem creștere de preț cu 16% la gaze, care se va reflecta în factura de încălzire. Avem zero absorbție pe fonduri europene, avem pesta porcină și un guvern care e contestat de la Bruxelles. E o nevoie acută de o departajare de această alianță PSD – ALDE. De multe ori, PNL votează alături de PSD și ALDE.

E posibil ca moțiunea să treacă, sunt mulți politicieni de la PSD care înțeleg riscul ca România să intre în președinția Consiliului cu Viorica Dăncilă.

Coaliția va rezista cât vrea Tăriceanu, că e trădător de profesie. Tăriceanu e în stare să negocieze orice. PSD nu poate să se bazeze pe Tăriceanu. Nu există partid pe care Tăriceanu pe care să nu îl fi trădat. Și-a trădat toți partenerii.

Dacă moțiunea ar trece, și ar fi util și pentru PSD, s-ar putea face un guvern de uniune națională, sau tot cu PSDși ALDE. Sunt convins că în PSD s-o găsi un premier luminat, altul decât o marionetă, căreia Dragnea îi spune când să plece din fața ziariștilor. La Bruxelles nu o să o scoată nici Dumnezeu din fața presei.”, a spus Traian Băsescu la România TV.