Camelia Voiculescu, audiată la DNA în dosarul cărţilor scrise în penitenciar

Camelia Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, s-a prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie. Aceasta a fost audiată în calitate de martor, în dosarul cărţilor scrise în penitenciar, potrivit România TV. Camelia Voiculescu nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, nici la sosirea la DNA, nici la plecare.

14 iul. 2016, 07:54
Camelia Voiculescu, audiată la DNA în dosarul cărţilor scrise în penitenciar

Dan Voiculescu se află încarcerat în Penitenciarul Rahova, unde execută o condamnare de 10 ani închisoare primită în dosarul ICA. În timpul detenției, Dan Voiculescu a scris 10 cărți: „A patra cale”, „Efecte de antrenare a investițiilor străine în economia românească 1990-2014″, ”Economia românească”, ”Investiții străine directe — vector al dezvoltării economice”, ”Managementul riscului în accesarea și gestionarea fondurilor europene”, „A new theory of the value. Conferința internațională”, ”Omenirea încotro?”, ”Dezvoltarea economică durabilă” — coordonate de Dumitru Miron, ”Clasa de mijloc. Teoria și practica antreprenorială” — coordonator Ion Smeureanu, ”Competiția economică” — coordonator Valeriu Potecea. Şapte dintre cele zece cărţi au recomandări de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE.

În această săptămână au fost audiaţi la DNA, în dosarul cărţilor scrise în penitenciar, mitropolitul Ardealului, IP Laurenţiu Streza, şi arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ambii în calitate de martor, pentru că au girat cartea „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, scrisă de Gigi Becali în penitenciar.

Şi Gigi Becali a fost audiat în 8 iunie la DNA, în calitate de martor, în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar. Becali a scris în cei doi ani în care a stat în penitenciar cinci cărţi: „Muntele Athos, patria ortodoxiei”, „Steaua şi Becali”, „Becali şi politica. Începuturile”, „Iubirea milostivă şi mântuitoare” şi „Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României”.

Ancheta în acest dosar a fost începută în ianuarie, după ce DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la suspiciune săvârşirii infracţiunii de favorizare a făptuitorului, respectiv pentru ajutorul dat unor condamnaţi pentru corupţie. Anchetatorii susţin că fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat.

„În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracţiuni de corupţie se regăsesc condamnaţi care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puţin decât stabilise instanţa de judecată, exclusiv ca urmare a activităţii infracţionale care face obiectul sesizării din oficiu”, potrivit DNA.

Conform Legii 254/2013 privind executarea pedepselor, în cazul elaborării de lucrări ştiinţifice, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, susţin procurorii DNA.

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind Gigi Becali, George Copos, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.