Camera Deputaţilor a stabilit marţi o nouă ZI LIBERĂ pentru români

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, ca ziua de 1 iunie, când se celebrează Ziua Copilului, să fie zi de sărbătoare legală, devenind astfel zi nelucrătoare la nivel naţional.

18 oct. 2016, 10:52
Camera Deputaţilor a stabilit marţi o nouă ZI LIBERĂ pentru români

UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a votat, marţi, în unanimitate, în calitate de for decizional, ca ziua de 1 iunie, când se celebrează Ziua Copilului, să fie zi de sărbătoare legală, devenind astfel zi nelucrătoare la nivel naţional.

Deputaţii au adoptat cu 237 de voturi ”pentru” modificarea articolului 139 din Codul muncii, în sensul instituirii ca zi liberă, nelucrătoare, a zilei de 1 iunie, sărbătorită ca Ziua Copilului.

Proiectul de lege a trecut de votul Senatului (prima Cameră) la mijlocul lunii septembrie și se află astăzi, pentru a doua săptămână consecutiv, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este for decizional, cu propunere de adoptare. 

Proiectul, susţinut de 39 de senatori şi 48 de deputaţi de la toate partidele politice, prevede schimbarea Codului muncii prin adăugarea zilei de 1 iunie în lista sărbătorilor legale în care nu se lucrează.

Documentul stabilește că Ziua Copilului va fi zi nelucrătoare de sărbătoare legală, astfel că salariații vor sta acasă cu această ocazie. Concret, proiectul de act normativ prevede modificarea Codului muncii în sensul introducerii zilei de 1 iunie în lista liberelor legale.

Potrivit inițiatorilor acestui act, stabilirea zilei de 1 iunie ca zi liberă ar încuraja părinții să petreacă mai mult timp liber alături de propriii copii. „Trăim într-o societate dominată de valori materiale. Lucrurile care ne presează sunt adesea prioritare și împingem involuntar spre finalul listei timpul pe care îl petrecem cu copiii. A acorda timp copiilor se transformă, de cele mai multe ori, într-un alt lucru adăugat pe lista cu lucruri de făcut. Petrecerea timpului cu copiii în weekend sau în vacanțe nu substituie faptul că în restul timpului le acordăm prea puțin din programul nostru. Pentru copii este important ca părinții să fie lângă ei în momentele pe care vor să le împărtășească”, scrie în expunerea de motive a propunerii legislative.

În documentul citat, inițiatorii subliniază că, potrivit specialiștilor, copiii care nu petrec destul timp de calitate cu părinții lor pot prezenta unele tulburări de comportament. Mai exact, se face referire la neadaptarea familială/socială și la dezvoltarea de relații proaste cu cei din jur.

Codul muncii este, în prezent, singurul act normativ prin care se stabilește care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Conform acestuia, cele 13 libere legale existente în prezent sunt următoarele:

1 și 2 ianuarie;
24 ianuarie (care a fost adăugată recent listei);
prima și a doua zi de Paște;
1 mai – Ziua Muncii;
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională a României;
25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

În aceste zile, angajatorii sunt obligați să dea liber salariaților. Totuși, prin intermediul contractului colectiv de muncă aplicabil pot fi stabilite și alte zile libere. De reținut este că, indiferent că este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ în durata concediului de odihnă anual.

Anul acesta, românii au mai obținut o zi liberă: 24 ianuarie. Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trăcută legea prin care Ziua Unirii Principatelor Române devine zi liberă nelucrătoare. Legea a fost adoptată la începutul lunii septembrie, de Camera Deputaților, cu 209 voturi ”pentru”, 4 ”împotriva” şi 2 abţineri.

Câte zile libere sunt în 2017

1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
16 aprilie 2017, 17 aprilie — Paștele
1 mai — Ziua Muncii
19 iunie, 20 iunie — Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Națională a României
25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Codul Muncii mai prevede şi două zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.