Camera Reprezentanţilor adoptă o lege privind sprijinul legislativului american faţă de NATO

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat marţi o lege în care exprimă sprijinul legislativului american faţă de NATO, la câteva ore după ce diplomatul american cu cel mai înalt rang responsabil cu afacerile europene şi-a anunţat demisia.

23 ian. 2019, 09:12
Camera Reprezentanţilor adoptă o lege privind sprijinul legislativului american faţă de NATO

Legea, adoptată cu 357 de voturi pentru, venite atât de la republicani, cât şi de la democraţi, şi doar 22 împotrivă, interzice utilizarea de fonduri pentru retragerea din NATO şi subliniază că politica SUA este de a rămâne membră a Alianţei.

Cu câteva ore înainte de vot, asistentul secretarului de stat al SUA însărcinat cu afacerile europene şi eurasiatice, Wess Mitchell, un susţinător fervent al NATO, îşi anunţase demisia, explicând că doreşte să petreacă mai mult timp cu tânăra sa familie.

Atât votul din Camera Reprezentanţilor, cât şi demisia lui Mitchell survin pe fondul tensiunilor dintre Washington şi liderii europeni legate de angajamentul şi contribuţia SUA la organizaţii cum este şi NATO şi la alianţa transatlantică în general.

Cotidianul New York Times a relatat recent, citând surse guvernamentale federale, că preşedintele american Donald Trump a avansat anul trecut ideea retragerii SUA din NATO. O retragere a Washingtonului ar distruge practic Alianţa veche de 70 de ani, notează dpa.

„Alianţa NATO ocupă un loc central în ce priveşte securitatea Americii şi menţinerea păcii şi stabilităţii în lume”, a subliniat liderul majorităţii din Camera reprezentanţilor, Steny Hoyer, într-o declaraţie înainte de vot.