Când devin îngrijorătoare transpiraţiile nocturne

Este ceva obișnuit să transpiri în exces noaptea dacă temperatura camerei este ridicată sau dacă ești acoperit cu o pilotă groasă. Pe de altă parte, când nu ai motive să te trezești leoarcă, este posibil să ai probleme de sănătate de care nu știai.

02 mai 2018, 08:11
Când devin îngrijorătoare transpiraţiile nocturne

Din punct de vedere medical, transpirația în somn se numește hiperhidroză nocturnă. Din această cauză, este posibil ca somnul să-ți fie perturbat. Uneori, transpirațiile în exces te trezesc și este nevoie să schimbi pijamalele și așternuturile îmbibate de sudoare. Dacă ți se întâmplă în fiecare noapte, ar fi bine să te adresezi medicului de familie, pentru că poate fi unul dintre modurile de manifestare a unei afecțiuni care necesită tratament.

Dacă sunt însoțite de dureri în piept

Printre bolile care au ca simptom transpirațiile ivite noaptea, în timpul somnului, se numără tuberculoza. În cazul te confrunți nu doar cu transpirație, ci și cu dureri în piept, dificultăți de respirație, tuse persistentă sau cu sânge, oboseală accentuată sau inapetență, cere sfatul unui medic pneumolog.

Din cauza unei infecții

Tuberculoza este o infecție bacteriană, dar nu singura care se manifestă și prin hipersudorație. Specialiștii menționeză că există multe tipuri de infecții care provoacă transpirație nocturnă, în exces, precum endocardita (infecție a vaselor inimii sau a stratului intern al inimii), osteomielita (infecție a oaselor). De aceea este important să ceri sfatul medicului dacă observi că se repetă tot mai des episoadele de transpirație pe parcursul nopții.

La menopauză

În perioada de premenopauză și odată cu instalarea menopauzei, femeie se pot confrunta cu neplăceri ca transpirațiile nocturne, bufeurile, durerile de cap, oboseala. Pe lângă faptul că te poți trezi cu pielea rece și umedă din cauza transpirației, inima îți poate bătea mai repede sau poți avea palpitații. Toate acestea apar ca urmare a schimbărilor care au loc la nivel hormonal odată cu trecerea la vârsta menopauzei.

În caz de hipoglicemie

Scăderea nivelului de zahăr din sânge sau hipoglicemia este una dintre cauzele transpirațiilor nocturne. Glicemia redusă afectează funcționarea normală a nervilor, ceea ce poate conduce la apariția hipersudorației. De asemenea, unele medicamente care se prescriu în caz de hipoglicemie este posibil să aibă ca reacție adversă transpirația excesivă.

Iei medicamente hipotensive

Transpirația nocturnă excesivă poate fi și un efect advers al medicamentelor indicate în hipertensiune arterială și depresie. Consultă medicul dacă la puțin timp după ce iei primele doze începi să ai probleme din cauza hipersudorației nocturne, cu atât mai mult dacă acest efect secundar este însoțit și de alte neplăceri, precum tusea prelungită, umflături (edeme) ale gleznelor, dureri de cap, tulburări digestive, amețeli.  

Semnalează o problemă neurologică

Anumite probleme de sănătate afectează sistemul nervos, ceea ce favorizează dereglarea funcționării glandelor sudoripare. Acestea ajung să producă o cantitate mai mare de transpirație. De aceea, hipersudorația poate fi printre primele simptome ale unor afecțiuni neurologice. Este vorba despre boala Parkinson, scleroza multiplă și chiar atacul cerebral.

Info

Hiperhidroza sau transpirația abundentă a mâinilor, picioarelor, axilelor, abdomenului și spatelui, indiferent de momentul zilei, indică o hiperactivitate a glandelor sudoripare.

Află ce legătură există între transpirație și bolile endocrine AICI