Când vremea te îmbolnăveşte – meteodependenţa

Fie că sunt dureri de cap sau probleme articulare, mulți dintre noi simțim schimbările de vreme în propriul organism. Poate fi vremea de vină că noi nu ne simțim bine?
Romania TV
02 iul. 2018, 08:44
Când vremea te îmbolnăveşte - meteodependenţa

Corpul nostru reacționează la vreme – în privința aceasta nu există nicio îndoială. Fie că plouă sau e soare, căldură sau ger, organismul se adaptează constant fluctuațiilor de temperatură și schimbărilor de presiune atmosferică. Unii oameni sunt însă mai sensibili la schimbarea vremii decât alții – nu dorm bine, îi doare capul sau se simt epuizați. La alții apar chiar simptome de boală sau se agravează cele ale unei afecțiuni deja existente, cum sunt migrenele sau reumatismul.

O ipoteză este că meteodependența ar putea fi o consecință a vieții moderne, care presupune că petrecem puțin timp afară și mult în birouri și case cu aer condiționat sau în mașini. Astfel, organismul nostru s-ar fi obișnuit cu aceste condiții și nu se mai poate adapta corespunzător din punct de vedere fiziologic și suficient de rapid la fluctuațiile vremii. Soluția propusă de experți în biomedicină este să petrecem cât mai mult timp în aer liber, chiar și în condiții meteorologice nefavorabile.

Articulațiile, adevărat barometru

Când se „strică” vremea, unele persoane simt o accentuare a durerilor articulare. Există o legătură dovedită între articulații și climă (umiditate, frig, presiune atmosferică). Astfel, schimbările de vreme sunt percepute de receptorii aflați la nivelul terminațiilor nervoase ale articulațiilor. Cei mai afectați sunt cei cu boli precum artroza. Persoanele care se confruntă cu astfel de dureri trebuie, în primul rând, să trateze corect boala, iar apoi să efectueze fizioterapie și gimnastică medicală adaptată.

Cu vremea la psihiatru

Nici psihicul uman nu este scutit de influențele meteo: mulți oameni spun că vremea le afectează dispoziția și starea de spirit. Un studiu publicat de „Journal of Affective Disorders”, în 2016, a arătat că subiecții care beneficiau de consiliere pentru sănătatea mintală au avut o suferință psihică mai intensă când afară a fost vreme urâtă, iar stresul lor s-a redus când vremea a fost însorită.

Dr. Ruxandra Constantina – medic specialist medicină de familie

Variațiile de temperatură, de presiune atmosferică, de umiditate, modificări ale încărcăturii electrice a aerului, toate ne influențează, mai mult sau mai puțin, la nivel fizic, psihic, emoțional. În cazul persoanelor meteodependente, situația se complică puțin; are loc o acutizare a unor afecțiuni preexistente, aflate în stare latent.

Cei cu reumatism degenerativ devin adevărate barometre ce prevestesc oscilațiile meteorologice – dureri articulare, inflamație, limitarea mișcărilor în articulație, în cazul unor fronturi de aer rece și umed.

Află cum scapi de durerile articulare AICI. 

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Gara din România prin care a trecut “trenul morții”. Acum a devenit monument istoric
Capital.ro
VESTEA CEA MARE pentru toți proprietarii de APARTAMENTE. Decizie uriașă pentru toți cei care stau la bloc
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Vești bune pentru cei care merg în concediu! Această țară a eliminat vizele pentru români
Adevarul
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Litoral cu cazare de 35 de lei. Cum pot profita românii de această ofertă
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Andreea Bălan recunoaște că despărțirea de Victor Cornea nu este ușoară: „El nu se întoarce, asta este diferența”. Cât de greu îi este când sportivul pleacă în turneu: „Dorul este mare”
Cancan.ro
Care a fost ultimul mesaj postat de Ionela, tânăra moartă în accidentul din Vaslui 😢
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Românii vor fi verificați DIRECT LA GRANIȚĂ. Noile reguli pentru toată România
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
FLORIN PIERSIC, ANUNȚ de pe PATUL de SPITAL! Marele actor a ținut să se afle de la el
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'