Canibalism spaţial. Astronomii au descoperit o stea care a mâncat peste zece planete mai mari ca Terra

Publicat: Luni, 25 Septembrie 2017 23:22 // Actualizat: Luni, 25 Septembrie 2017 23:22 // Sursa: romaniatv.net

Planetologii au descoperit două stele în constelația Cassiopeia, dintre care una, care poartă numele elocvent al lui "Cronos", a mâncat mai mult de 12 planete care au de două ori mărimea Terrei, se arată într-un articol publicat în biblioteca științifică arXiv.org.

"Am fost foarte surprins și încântat de ceea ce am văzut, când am analizat conținutul acestor stele. Diferențele chimice sunt, de obicei, mici, dar de data aceasta ele sunt atât de mari că pot fi observate practic cu ochiul liber", explică Johanna Teske, cercetător la Observatorul Carnegie, din Pasadena, citată de revista New Scientist.

După cum arată ultimele observații ale mai multor grupuri de astronomi, stelele pot distruge și "mânca" din când în când planetele care se învârt în jurul lor. Acest lucru se poate întâmpla la începutul existenței sistemelor, când planetele sunt încă în stadiul de formare, sau la sfârșitul vieții, când straturile exterioare ale stelei s-au răspândit peste planete sau chiar după moartea stelei, care aceasta se transformă într-o pitică albă.

Până nu demult, oamenii de știință nu acordau nici o importanță evenimentelor de acest fel, deoarece erau convinși că ele nu aduc nicio schimbare vizibilă în aspectul și comportamentul stelelor. Recent, totuși, ei au stabilit că "mâncarea" planetelor a provocat schimbări considerabile în spectrul de pitice albe și de stele neutronice. În plus, acest fenomen poate schimba și comportamentul stelelor obișnuite. Acestea se lărgesc şi devin, totodată, mai puțin strălucitoare.

Semyeong Oh de la Universitatea Princeton (SUA) și colegii săi au observat unul dintre cele mai neobișnuite exemple de canibalism spațial prin studierea perechii de stele HD 240430 și HD 240429, descoperite recent în constelația Cassiopeia.

În aparență, aceste două stele sunt identice: au fost formate cu aproximativ 4 miliarde de ani în urmă în același "pat" stelar și călătoresc în spațiu, situate la o distanță de numai doi ani de lumină una de cealaltă. Acestea sunt în prezent situate la aproximativ 320 de ani lumină de la Pământ și, potrivit unor astronomi, fac parte dintr-un sistem dublu stelar ale cărui jumătăți au un comportament destul de ciudat în comparație cu alte perechi de stele. Conform analizei spectrale, prima stea, HD 240430, conține mult mai multe "metale" decât vecina sa.

Calculele oamenilor de știință arată că această stea, numită Cronos, a măncat, asemenea titanului omonim al mitologiei grecești, mai mult de o duzină de planete de tip terestru sau mai multe pământuri super-stâncoase a căror masă totală a depășit de 15 ori Pământul, pentru a ajunge la structura sa actuală.

Dar care sunt motivele acestui comportament? Potrivit oamenilor de știință, Cronos și fratele său, Crios, s-au apropiat recent de o altă stea a cărei gravitaţie a destabilizat sistemul planetar. Ca urmare, o parte dintre planete au căzut pe Chronos, ceea ce explică proporția mare de litiu din compoziția sa.

1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Cassiopeia constelatie Cronos descoperire astronomi stele mancate
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 oct 00:34
Răspunde | Votează email 0 email
ESTHER PATRICK
Buna,
Eu sunt dna Esther Patrick, un creditor privat de împrumut, care oferă împrumuturi pentru oportunități de viață. Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a vă achita datoriile sau aveți nevoie de un împrumut pentru a-ți îmbunătăți afacerea? Ați fost respinsă de bănci și de alte instituții financiare? Aveți nevoie de un împrumut de consolidare sau de ipotecă? Căutați mai mult pentru că suntem aici pentru a face toate problemele dvs. financiare un lucru din trecut. Acordăm fonduri persoanelor fizice care au nevoie de asistență financiară, care au un credit rău sau care au nevoie de bani pentru a plăti facturile, să investească în afaceri la o rată de 2%. Vreau să folosesc acest suport pentru a vă informa că oferim asistență fiabilă și beneficiară și că vom fi dispuși să oferim un împrumut. Deci, contactați-ne astăzi prin e-mail la:
(estherpatrick83@gmail.com)
1
EUR
4.6559
RON
24 Sep
noapte 12 °
zi 28 °
Ultimele joburi adaugate
24 H