Bolojan a subliniat că România ”trebuie să-și consolideze apărarea”, iar asta înseamnă inclusiv creșterea cheltuielilor în acest scop, după cum s-a convenit, de altfel, la nivelul Uniunii Europene (UE).
Prim-ministrul a spus că fondurile suplimentare ce trebuie alocate pentru apărarea țării ar putea fi investite, teoretic, în alte scopuri, cum ar fi infrastructura sau spitalele, însă ”suntem în Europa de Est și nu ne putem permite să așteptăm ca alte țări, SUA, să ne asigure protecția fără ca noi să suportăm partea noastră de costuri”.
”Ce pot eu să spun, cu toată responsabilitatea, sigur, România, o țară din estul Europei, pe flancul de est, trebuie să-și consolideze apărarea. Ea e ca serviciul de termoficare dintr-un oraș. Nu se vede, e subteran, cât timp funcționează. Când e o avarie și rămâi fără căldură îți dai seama cât de importantă e și niciodată termoficarea nu e un serviciu gratuit. Așa e și apărarea, cât e pace și cât timp totul e în regulă zicem că de ce să băgăm bani în apărare când am putea să facem drumuri și spitale ș.a.m.d. Dar suntem în Europa de Est și nu ne putem permite să așteptăm ca alte țări, SUA, să ne asigure protecția fără ca noi să suportăm partea noastră de costuri și, da, e o decizie a tuturor țărilor UE să-și crească treptat cheltuielile de apărare”, a explicat premierul.
Ilie Bolojan a dezvoltat și subiectul numeroaselor fake news privind trimiterea de militari români pe frontul din Ucraina, subliniind că nu se pune problema despre așa ceva.
În același context, șeful Executivului a povestit, din perioada când a fost președinte interimar al României, despre întâlnirea cu ”o doamnă foarte agitată”, care era foarte sigură că ”știrea” despre trimiterea ”copiilor în Ucraina, la război” este cât se poate de credibilă.
”Eu, în general, nu am crezut că zona de dezinformare are efecte puternice și, când eram președinte interimar, m-am dus la Oradea. Mama unui coleg de la Cotroceni locuiește în Oradea și am vrut să fac un lucru bun și m-am dus să iau o prăjitură de la o cofetărie, pentru că el nu ajunge așa de des acasă și era o formă de respect pentru colegul meu să ajung și la mama lui. Și când am intrat în cofetăria dintr-un cartier din Oradea – în Nufărul, orădenii știu -, a venit o doamnă foarte agitată și m-a întrebat: ne trimiteți copiii în Ucraina la război? Eu am rămas surprins. I-am zis doamnă, ce problemă aveți? Nu, nu, nu, uitați, scrie aici că ne trimiteți copiii la război. De dimineață, îmi trimiseseră o notă că există un fake. Eu n-am băgat în seamă acest mesaj, dar aceste mesaj au efecte distructive și în două-trei minute, cât am vorbit cu doamna, am încercat să o conving că n-are nicio legătură acest subiect cu realitatea, că România nu-și pune sub nicio formă problema să intre în război, nici înainte și nici acum”, a relatat Bolojan, la antena3.