Caravană pentru depistarea riscului de cancer de col şi de sân: 23 la sută dintre femeile examinate, trimise la consult oncologic

Aproximativ 1.800 de femei au fost incluse, pe durata a cinci luni din 2016, într-un program pentru depistarea riscului de cancer de sân şi de col uterin, dar şi a altor suferinte, 23 la sută dintre femeile examinate fiind trimise la un consult oncologic, iar pentru 20 la sută fiind stabilite diverse diagnostice.

27 mart. 2017, 16:25
Caravană pentru depistarea riscului de cancer de col şi de sân: 23 la sută dintre femeile examinate, trimise la consult oncologic

Examinările medicale au avut loc în perioada august-decembrie 2016 cu ajutorul unei Unităţi Mobile de Diagnostic a Fundaţiei Renaşterea care, cu sprijinul Roche România, a organizat o caravană în zone defavorizate din judeţele Constanţa şi Vrancea.

În cadrul acestei acţiuni, 1.800 de femei au beneficiat de examinări pentru depistarea riscului de cancer de sân şi de col uterin, precum şi de alte investigaţii medicale gratuite. Au fost efectuate aproximativ 1.200 de mamografii şi peste 1.680 de teste Babeş – Papanicolau.

Dintre cele 1.800 de femei care au participat la campanie, 38,28 la sută au fost îndrumate către medicul specialist pentru mai multe investigaţii, iar 2,68 la sută au fost direcţionate de urgenţă către un consult oncologic.

„Caravana a evidenţiat probleme serioase şi în ceea ce priveşte riscul de apariţie a cancerului de col uterin. 23 la sută dintre femeile examinate au primit direct recomandare pentru un consult oncologic, iar 18,14 la sută au fost diagnosticate cu diferite alte afecţiuni (infecţii, inflamaţii)”, precizează organizatorii caravanei.

Fundaţia Renaşterea desfăşoară programul de screening pentru cancerul de sân şi cel de col uterin încă din 2008. În perioada 2008-2016, Unitatea Mobilă de Diagnostic a ajuns în peste 55 de localităţi rurale sau în oraşe mici din 21 de judeţe, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 18.781 de femei. În această perioadă au fost efectuate 10.317 mamografii şi 17.661 de teste Babeş-Papanicolau.

Studiul „Afecţiunile Oncologice Feminine în România” realizat recent de ISRA Center, pentru Coaliţia pentru Sănătatea Femeii şi Roche România, arată că implementarea unui program de screening gratuit pentru cancerul de sân, promovarea adecvată a programului de screening existent pentru cancerul de col uterin şi creşterea nivelului de educaţie cu privire la importanţa controalelor medicale periodice sunt măsuri necesare pentru managementul eficient al afecţiunilor oncologice feminine în România, susţin sursele citate.