Care este VÂRSTA POTRIVITĂ pentru a TE LĂSA DE FUMAT. Vezi ce spun medicii

Medicii recomandă fumătorilor să renunţe la viciu nu mai târziu de 40-45 de ani. După această limită de vârstă sistemul cardio-vascular şi-ar restabili funcţiile tocmai în 15 ani, potrivit oamenilor de ştiinţă care au ţinut discursuri la întrunirea Asociaţiei Americane pentru Sănătatea Inimii din Dallas.

06 nov. 2018, 07:56
Care este VÂRSTA POTRIVITĂ pentru a TE LĂSA DE FUMAT. Vezi ce spun medicii

Meredith Duncan, profesor la Universitatea Wanderbuilt, Nashville, împreună cu colegii să au făcut o cercetare de lungă durată despre cum influenţează renunţarea la fumat sau la alte surse de nicotină influenţează sănătatea foştilor fumători, scrie publika.md.

Citește și Expunerea pasivă la fumul de ţigară mai mult de 10 ore pe săptămână are consecinţe foarte grave

Obiectele de cercetarea au fost 9 mii de oameni, vârsta cărora la începutul studiului era de 27 de ani. Voluntarii nu sufereau de nici un fel de boli ale sistemului cardio-vascular sau de vreo boală cronică a organelor acestuia.

În următorii 16 ani de observaţie, robustitatea şi starea sănătăţii se înrăutăţise considerabil la aproximativ 70% dintre oamenii care încă mai fumau des, rar sau renunţase deja la fumat. Cele mai dese afacţiuni înregistrate au fost ictusurile şi atacurile de cord.

Potrivit savanţilor, chiar după 16 ani de la refuzul complet la fumat, funcţiile aparatului respirator şi a celui cardio-vascular, nu se restabiles, iar riscul de afecţiuni persistă până la 20 de ani după dezicerea de ţigări.