Carnetul unui explorator a fost descoperit după un secol în Antarctica

Un carnet fotografic care aparţinuse unui om de ştiinţă participant la tragica expediţie din Antarctica a lui Robert Scott a fost găsit după ce a stat timp de peste un secol printre gheţuri, potrivit AFP.

RomaniaTV.net
23 oct. 2014, 08:05
Carnetul unui explorator a fost descoperit după un secol în Antarctica

Carnetul unui explorator a fost descoperit după un secol în Antarctica. Acest carnet, a cărui descoperire a fost dezvăluită de Fundaţia Antarctica din Noua Zeelandă, i-a aparţinut lui George Murray Levick. Este o ‘descoperire pasionantă’, o piesă care lipsea din reconstituirea expediţiei, a apreciat Nigel Watson, director executiv al Fundaţiei.

Paginile, încă lizibile, au fost expediate în Noua Zeelandă pentru a fi restaurate, urmând a fi trimise în Antarctica, unde Fundaţia se ocupă de prezervarea a cinci situri, utilizate de exploratorii Robert Scott (1868-1912), Ernest Shackleton (1874-1922) şi Edmund Hillary (1919-2008).

După ce a ajuns în Antarctica, expediţia căpitanului Scott s-a separat în două grupuri. La 17 ianuarie 1912, cel condus de Scott a atins Polul Sud, dar a fost nevoit să constate că Roald Amundsen ajunsese cu câteva săptămâni înaintea lui. Căpitanul Scott şi echipa sa au murit pe drumul de întoarcere, din cauza subnutriţiei şi a condiţiilor meteorologice extreme.

George Murray Levick (1876-1956), care făcea parte din celălalt grup, a călătorit de-a lungul coastei pentru a face observaţii. Baza în care lucra a fost prinsă între gheţuri şi nicio navă nu putea ajunge acolo pentru a-i recupera pe exploratori. Levick şi ceilalţi membri ai grupului au supravieţuit săpându-şi un adăpost în gheaţă şi hrănindu-se cu pinguini şi foci.

Carnetul lui Levick nu conţine dezvăluiri de amploare. Este vorba despre date, descrieri ori detalii fotografice, de la începutul expediţiei. Scrierile trimit la o serie de fotografii dintr-o colecţie a sa, deţinută în prezent de Institutul Scott al Universităţii Cambridge.

Revenit din tragica expediţie Terra Nova, Levick a participat la sângeroasa bătălie de la Gallipoli (Turcia), apoi a lucrat pentru serviciile de informaţii ale armatei britanice.