Cartofi franţuzeşti gratinaţi – Cum faci cei mai buni Tartiflette

Tartiflette este un preparat franţuzesc din regiunea Savoia, din Alpii francezi. Această mâncare se face din cartofi, caşcaval, bacon şi ceapă. Încearcă şi tu reţeta pe care ţi-o recomandăm şi vei descoperi un preparat delicios, care conţine şi carne de pui.

16 feb. 2017, 09:10
Cartofi franţuzeşti gratinaţi – Cum faci cei mai buni Tartiflette

Ingrediente

700 g cartofi albi
300 g spanac baby
1 lingură ulei de măsline
1 ceapă mare, tăiată fin
2 căţei de usturoi
200 g bacon afumat, tăiat cubuleţe sau fâşii
2 linguri făină
unt, pentru uns tava
200 ml smântână pentru gătit
200 ml supă de pui
370 g carne friptă de pui, făcută fâşii (poţi să fierbi pieptul de pui în supă, 10 minute, până se pătrunde carnea)
250 g brânză franţuzească de calitate, rasă
sare
piper

Mod de preparare

Încălzeşti cuptorul la 200 de grade Celsius. Tai cartofii felii subţiri şi îi fierbi în apă sărată 5 minute, până se înmoaie, apoi îi scurgi bine. Pui spanacul într-o sită încăpătoare, torni apă fierbinte peste frunze ca să le opăreşti, apoi le treci pe sub un jet de apă rece şi la final le storci.

Încingi uleiul într-o tigaie, la foc mediu, şi căleşti ceapa, amestecând continuu, câteva minute. Adaugi usturoiul mărunţit şi mai sotezi 2 minute, apoi pui legumele într-un bol. Adaugi baconul în aceeaşi tigaie şi îl prăjeşti până devine crocant. Îl pui în vasul cu ceapă şi încorporezi făina.

Ungi cu unt o tavă termorezistentă de copt. Amesteci smântâna cu supa de pui şi condimentezi cu sare şi piper, după gust.

Aşezi în tavă un strat de cartofi, urmat de ceapă şi bacon, spanac, carnea de pui făcută fâşii şi jumătate din cantitatea de brânză rasă. Torni peste toate sosul de smântână, pe măsură ce le pui în tavă, terminând cu un strat de cartofi. Potriveşti gustul de sare.

Dai la cuptor 30 de minute, apoi presari restul de brânză rasă şi mai ţii tava 10-15 minute, până se rumenesc cartofii şi se topeşte brânza.

Vezi cum se face pieptul de pui cu sos de ciuperci.