Castelul Banffy, restaurat cu fonduri europene

Castelul Banffy din satul Răscruci, comuna Bonţida, judeţul Cluj, va fi restaurat printr-un proiect cu finanţare europeană de 5,2 milioane de euro câştigat de Consiliul Judeţean Cluj. Imobilul urmează să fie transformat în centru cultural.

06 oct. 2017, 13:47
Castelul Banffy, restaurat cu fonduri europene

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă că timp de cinci ani de la finalizarea proiectului, Castelul Banffy va putea fi vizitat gratuit, ceea ce va atrage un aflux considerabil de turişti.

„CJ Cluj a câştigat un proiect cu finanţare europeană în valoare de 5,2 milioane de euro, care prevede restaurarea Castelului Banffy din Răscruci, imobilul urmând să devină un centru cultural reprezentativ pentru judeţ, capabil să găzduiască diverse evenimente culturale. Durata de implementare a proiectului este de 42 de luni, timp în care vom face diverse lucrări de patrimoniu, restaurare, reamenjare, reparaţii, amenajarea lacului, construirea unui ponton, fântâni arteziene”, a spus Tişe, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, lucrările de restaurare vor privi atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi cât, mai ales, tâmplăriile, ornamentica şi finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile, precum şi celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.

Castelul de la Răscruci este administrat de Consiliului Judeţean Cluj şi face parte din ansamblul arhitectural Bánffy de la Bonţida.

Monumentul a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil neoclasic eclectic şi este împrejmuit de un domeniu folosit în epocă drept reşedinţă de vară a familiei nobiliare maghiare Banffy.

Proiectul de restaurare a fost depus de CJ Cluj în luna noiembrie a anului trecut şi va fi derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 – Fondul European de Dezvoltare Regională.