Cât ar fi câştigat în 1986 un parior, dacă miza pe cele patru penalty-uri apărate de Duckadam

Winmasters a calculat șansele pe care Steaua le avea să câștige Cupa Campionilor Europeni în 1986 împotriva Barcelonei, dar și ce cotă avea Duckadam să apere 4 penalty-uri.

07 mai 2016, 09:43
Cât ar fi câştigat în 1986 un parior, dacă miza pe cele patru penalty-uri apărate de Duckadam

Datq de 7 mai 2016 marchează aniversarea a 30 de ani de la momentul care este privit ca fiind cea mai mare performanţă din istoria fotbalului românesc: victoria Stelei cu FC Barcelona, în finala Cupei Campionilor Europeni, după un meci care s-a terminat 0-0 după prelungiri şi care a fost decis de o serie deja legendară de lovituri de departajare.

30 de ani mai târziu, meciul a fost revăzut deja de mii de ori de fanii Stelei şi toate momentele au fost analizate de experţi, iar una dintre concluzii este că Steaua pleca în finala de la Sevilla cu a doua şansă.

Însă cât de mare a fost surpriză provocată de Steaua în 1986, când a învins una dintre cele mai mari echipe din lume? Şi care erau şansele să o facă într-o asemenea manieră, cu PATRU penalty-uri aparate de Helmuth Duckadam?

O echipă de experţi winmasters a analizat arhivele şi, luând în considerare partidele disputate în campionatele din România şi Spania şi în Cupa Campionilor Europeni între 1983 şi 1986, a calculat în premieră cotele pe care Steaua le-ar fi avut în finala de la Sevilla.

Citeşte şi Winmasters, sponsor oficial al Steaua 86

Aşa cum era de aşteptat, FC Barcelona, campioana en-titre a Spaniei, care avea atunci în echipă vedete precum Bernd Schuster, Steve Archibald şi Victor Munoz, a fost favorită clară cu o cota de 1.85 pentru o victorie în timpul regulamentar. Steaua, campioană a României la momentul respectiv, era considerată outsider, cu o cotă de 4.23 pentru o victorie în timpul regulamentar.

Cum primele 90 de minute s-au terminat la egalitate, cotele s-au schimbat pentru victoria în prelungiri: 2.84 pentru FC Barcelona şi 5.26 pentru Steaua.

La penalty-uri, diferenţa s-a micşorat: 1.7 pentru o victorie de-a spaniolilor şi 2.1 pentru un succes de-al Stelei.

Însă magia de la Sevilla nu s-a oprit aici: Steaua nu numai că a câştigat la penalty-uri, însă a făcut-o mulţumită lui Helmuth Duckadam, care a aparat PATRU penalty-uri. Cota pentru patru penalty-uri ratate era de 290, însă pentru patru penalty-uri aparate de portar cota ajungea la 310!

Nu e o cotă de tip Leicester, campioană de 5000 la 1, însă cifrele ne confirmă că Steaua a reuşit în 1986 una dintre cele mai mari surprize din istoria cupelor europene.

Gabi Balint, unul dintre jucătorii care au fost prezenţi pe teren în acea finală şi ambasador winmasters, mărturiseşte că statisticile confirmă într-o bună măsură aşteptările de dinaintea partidei: „Am fost încântat când am auzit că winmasters face aceste calcule. Ştiam cu toţii că Barcelona e favorită, mai ales că jucam în Spania, iar spaniolii aşteptau acest trofeu de mulţi ani. Ultima şi singura lor finală a fost cea din 1961, iar atunci au pierdut cu Benfica. Privind în urmă, a fost o finală de vis şi nu regret decât că n-am putut paria pe seria lui Duckadam! Mă îmbogăţeam!„.