Cât de bună este margarină pentru organism?

A fost fabricată pentru prima dată în Franța, prin amestecarea uleiurilor cu grăsime animală, pentru a se obține astfel un înlocuitor mai ieftin pentru unt. Mult timp un ingredient controversat, margarina e bună în dieta celor care suferă de anumite afecțiuni.

28 iul. 2017, 08:30
Cât de bună este margarină pentru organism?

Obținută din uleiuri vegetale

Margarina are în componența sa aproximativ 80% grăsimi și 16% apă. În trecut, era preparată prin hidrogenarea uleiurilor, iar din acest motiv ducea la creșterea nivelului de trigliceride din sânge. În prezent, se obține prin procesul de amestecare a uleiurilor vegetale: de măsline, de floarea-soarelui, de rapiță sau de in. Ca să aibă consistență, se adaugă ulei de palmier sau de cocos, deoarece acestea sunt solide atunci când sunt reci. Pentru ca uleiurile să se amestece cu ușurință se adaugă un emulsifiant, cum este lecitina din soia.

Acizii grași scad riscul de boli cardiovasculare

Deoarece margarina este preparată în mare parte din uleiuri, ea are un conținut ridicat de acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6. La aceștia, unii producători adaugă și vitaminele A,D și E. Acizii grași scad nivelul colesterolului rău, LDL-ul, în timp ce vitaminele A și D ajută la fixarea calciului în oase. Vitamina E contribuie la producerea de globule roșii și reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Ingredient pentru deserturi

Margarina din comerț este disponibilă în două sortimente, cea din cutii, tartinabilă, și margarina pentru prăjituri. Cea din urmă este ambalată în hârtie, este mai consistentă decât cea tartinabilă, are un conținut mai ridicat de grăsimi și nu este recomandată consumului zilnic, ci doar ocazional, ca ingredient pentru aluaturi sau prăjituri.

Bine de știut!

Evită să consumi zilnic margarină. Ea se găsește ca ingredient în aluaturile din comerț sau în produsele de patiserie congelate. Este bine să citești eticheta cutiei de margarină înainte să o cumperi, deoarece legea îi obligă pe producători să menționeze dacă s-au folosit și grăsimi hidrogenate la prepararea ei.

 Tabelul caloriilor

100 g

Margarină

Valoare energetică 737 kcal

Proteine 0,3 g

Lipide 79 g

Margarină light

Valoare energetică 270 kcal

Proteine 0,5 g

Lipide 30 g

Margarină pentru prăjituri

Valoare energetică 781 kcal

Proteine 0,5

Lipide 84

Margarină cu iaurt

Valoare energetică 450 kcal

Proteine 0,2

Lipide 48

 

Sănătate din flori de soc