Cătălin Predoiu: Ministrul Justiţiei minte în legătură cu Codurile

Deputatul PNL Cătălin Predoiu susține că ministrul Justiției, Tudorel Toader, minte în legătură cu adoptarea Codurilor penale, arătând că acestea au fost dezbătute în Parlament.

03 nov. 2017, 09:53
Cătălin Predoiu: Ministrul Justiţiei minte în legătură cu Codurile

„Ce poate fi mai jenant pentru un ministru al Justiției decât să mintă?! (…) Toader a mințit din nou în legătură cu Codurile: că ar fi fost adoptate fără dezbatere. Minți cu nerușinare, ministrule! Codurile au fost dezbătute 10 luni în Comisii parlamentare speciale și apoi au fost adoptate, două în procedură ordinară, două prin asumarea răspunderii. În ambele proceduri, cu doar câteva voturi împotrivă. Și încă ceva, ministrule! Când fostul președinte a făcut consultări informale la Cotroceni cu toți judecătorii CCR în legătură cu Codurile și procedura lor de adoptare, nu ți-am auzit gurița spunând nici măcar ‘pâs’! Erai probabil îngrijorat de soarta lui Fene. Vreți respect, domnule ministru?! Atunci nu mai mințiți! Fiți onorabil, nu ‘de onoare’!”, a scris Predoiu, fost ministru al Justiției, vineri, pe Facebook.

Citeşte şi: Tudorel Toader despre coduri: Unele dintre ele au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat vineri că unele din cele patru Coduri — penal, de procedură penală, civil, de procedură civilă — au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, având nevoie de corectare și modificare.

„Ca o părere personală, sigur că sunt câțiva ani de când Codurile au intrat în vigoare, sigur avem foarte multe decizii de neconstituționalitate și puteau fi corectate prin lege de punere în acord cu deciziile Curții, dar practica judiciară arată că punerea în aplicare a prevederilor legale din Coduri a arătat anumite neconcordanțe, anumite limite, anumite dificultăți de interpretare și de aplicare a normelor. Vom vedea dacă și care vor fi soluțiile ce eventual vor putea fi modificate. Codurile, legi fundamentale după Constituție, aceste patru Coduri sunt următoarele ca greutate, ca impact în sistemul juridic românesc și unele dintre ele au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului. Păi, o lege fundamentală care permite intruziuni, limitări ale drepturilor și libertăților, condamnare, o lege fundamentală să nu fie dezbătută nici măcar în Parlament. Prin angajarea răspunderii, în chip firesc ea are nevoie de corectare, de modificare”, a declarat Toader, la Ministerul Justiției.