Un număr de peste 80 de magistrați, avocați sau notari, în funcție sau ieșiți la pensie, trăiesc în locuințe de serviciu ale Ministerului Justiției, aflate în zone strategice din București. Aceștia plătesc chirii între 60 și 197 de lei, iar 36 dintre ei sunt pensionari speciali.
Deși unii dintre ei nu mai lucrează de zeci de ani, au primit locuințele cu o chirie modică și le-au păstrat în aceleași condiții preferențiale, în ciuda faptului că aveau deja proprietăți în județul Ilfov, conform declarațiilor de avere.
Ministerul Justiției oferă angajaților care închiriază locuințe de pe piața liberă între 400 și 600 de euro lunar, în timp ce obține, prin închirierea acestor locuințe de serviciu, între 60 și 200 de lei lunar.
Ca top al chiriilor plătite, 15 persoane plătesc 197 de lei – suma maximă; 13 – 194 de lei, iar 12 suma minimă – 60 de lei.
Ministerul Justiției avea, conform unui raport din 2012 citat de Europa Liberă, un număr de 89 de locuințe de serviciu, dintre care 20 proprietatea directă a instituției și 69 ale statului, construite din venituri bugetare prin asociere cu Primăria Municipiului București.
Conform HG 310/2007, pentru suprafața locuibilă se plătesc 0,84 lei/mp, pentru baie, bucătărie, culoar – 0,34 lei/mp, pentru terase sau balcoane – 0,19 lei/mp. Garajele sunt ceva mai scumpe – 1,27 lei/mp. Același preț este plătit și pentru piscine.
Totuși, la 18 ani de la acea prevedere, niciun guvern nu a actualizat lista de prețuri, în ciuda faptului că chiriile din București au crescut substanțial, dar și prețurile apartamentelor.
La finalul lui 2022, prin Legea 303/2022, Parlamentul a instituit interdicția de a mai avea o locuință de serviciu în urma ieșirii de la pensie, însă actul nu i-a afectat pe chiriașii cu contracte active.
Ministerul Justiției nu a dorit să precizeze durata pentru care contractele sunt valabile, nici care este numele beneficiarilor, invocând protecția datelor cu caracter personal.