CCR a respins sesizarea privind conflictul de interese

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri obiecția de neconstituționalitate a dispozițiilor din legea de modificare a Codului penal referitoare la conflictul de interese.

14 iun. 2017, 11:50
CCR a respins sesizarea privind conflictul de interese

„S-a respins obiecția de neconstituționalitate (…) cu conflictul de interese pe penal”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Citeşte şi: CCR a respins sesizarea PNL împotriva obligativităţii prezenţei persoanelor citate la comisiile de anchetă

Cei de la PNL și USR au atacat la CCR modificările care prevăd redefinirea infracțiunii de conflict de interese, dar judecătorii CCR au respins sesizarea.

Definiția conflictului de interese a fost schimbată radical în Parlament. Prin articolul 301 din Codul Penal, așa cum a fost modificat, procurorii trebuie să demonstreze că „este prejudiciat interesul public”. Este o sintagmă, spun specialiștii, greu de definit.

Prin această lege, nu vor mai fi sancționați penal funcționarii publici care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, obțin foloase patrimoniale în beneficiul persoanelor cu care s-au aflat în raporturi comerciale sau de muncă, ori din partea cărora au beneficiat de foloase de orice natură.