Ce CONDIŢIE trebuie să îndeplinească fermierii pentru a primi subvenţia APIA în 2017

Începând cu data de 16 octombrie, încep transferurile pentru avansul subvențiilor APIA aferente anului 2017, pentru cei care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Sigura condiție pentru ca fermierii să intre în posesia banilor este ca aceștia să treacă de controalele și verificările, pe care inspectorii APIA trebuie să le finalizeze pentru autorizarea dosarelor.

18 sept. 2017, 18:25
Ce CONDIŢIE trebuie să îndeplinească fermierii pentru a primi subvenţia APIA în 2017

Am solicitat în scris să se ia o decizie la Comisia Europeană, astfel încât în avansul pentru subvenții din toamnă să fie mai mare, să fie la 70%, iar subvențiile să se dea la timp. În acest an vă spunem că vor începe să fie distribuite la fermieri de la 15 octombrie. Este sâmbătă, este duminică, dar noi trebuie să lucrăm (…) legătura cu fermierul este extrem de importantă. Eu am un program foarte clar stabilit, care trebuie dus la îndeplinire, și anume acela de a termina până la 1 octombrie toate controalele în teren, în așa fel încât 16 octombrie să fie prima zi de transfer a sumelor către fermieri„, a spus Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Anul acesta, eșantionul de fermieri care au intrat la verificările APIA este unul semnificativ. Astfel, dacă inițial s-a anunțat că numărul producătorilor extrași de softul informatic pentru verificări este de 104.146 pentru anul 2017, ulterior, s-au suplimentat listele cu încă aproximativ 12.000 de exploatații. Acestea din urmă au fost controlate și în anul 2016, identificându-se supradeclarări de suprafețe agricole sub 10%. Aceste ferme au primit „cartonaș galben” și au intrat automat și în verificările din această vară, conform regulamentelor europene pentru plăți directe, potrivit antenasatelor.ro.

În plus, o nouă categorie de fermieri care nu au beneficiat până acum de plata subvenției pentru motorină vor putea să primească acest sprijin în viitorul apropiat. Este vorba despre fermierii care activează în domeniul acvaculturii și care până acum nu au fost incluși la plata acestei subvenții pentru combustibil.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că „În România, în ultimii 15 ani nu s-a acordat niciun fel de sprijin pentru producătorii din acvacultură. În prezent sunt licențiate pentru producția de puiet de pește un număr de 221 de unități care exploatează o suprafață de peste 6400 ha.”

Beneficiarii viitoarei scheme de sprijin sunt întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoara activitatea în acvacultură, respectiv: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale ori persoane juridice.

Conform oficialilor, noua schemă de ajutor de stat pentru producătorii din acvacultură nu va aplica dacă beneficiarii se află în una din următoarele situații: întreprinderi aflate în dificultate, întreprinderi care fac obiectul unui ordin de recuperare neexecutat, întreprinderi care nu pot solicita ajutor din partea Fondului European pentru pescuit și afaceri maritime.

Citeşte şi APIA controlează până la 1 octombrie peste 100.000 de fermieri care au depus cereri pentru subvenţii