Ce este boala celiacă

Ai auzit, cu siguranță, de intoleranța la gluten. În termeni medicali, fenomenul se numește boala celiacă, și se manifestă prin dureri, disconfort abdominal, balonare. Afecțiunea e greu de depistat și necesită adoptarea unei diete specifice.

21 sept. 2017, 08:23
Ce este boala celiacă

Boala celiacă este o afecțiune a intestinului subțire, declanșată de consumul alimentelor ce conțin gluten – un amestec de proteine din cereale. Simptomele bolii sunt durere, balonare, diaree. Pot să apară și alte semne cum ar fi oboseala, depresia și durerile articulare. 

La persoanele cu intoleranță, glutenul provoacă o reacție imunitară anormală în intestinul subțire, ceea ce duce la iritația peretelui intestinal și la o absorbție deficitară a substanțelor nutritive din hrana ingerată. Boala celiacă este diagnosticată greu, în urma unor controale repetate și a unor analize specifice. 

Se transmite ereditar

Persoanele care au rude de gradul I afectate de boala celiacă prezintă un risc crescut de a dezvolta aceeași afecțiune. De asemenea, cei care au o maladie autoimună – diabet zaharat de tip 1, tiroidita Hashimoto, hepatită, psoriazis, poliartită reumatoidă șamd – sunt predispuși să dezvolte boala celiacă. Există câteva boli genetice, cum ar fi Sindromul Down, Sindromul Turner și Sindromul Williams, în care riscul de a dezvolta boala celiacă este între 8-12%. Factorii de mediu, precum infecțiile virale sau bacteriene, pot declanșa diferite modificări la nivelul intestinului subțire în cazul persoanelor predispuse genetic. Ingerarea alimentelor care conțin gluten declanșează apoi reacțiile imunitare, ce cauzează leziunile intestinale caracteristice bolii.

O afecțiune fără tratament

Nu există nici un tratament definitiv împotriva bolii celiace. Dieta fără gluten poate fi eficientă. Pentru a elimina complet simptomele, regimul specific trebuie respectat toată viața. Glutenul se găsește nu doar în cereale și făină, ci și într-o varietate de alimente preparate: mezeluri, cârnăciori, brânză procesată, produse de patiserie, supe conservate. Acesta mai poate fi ascuns și în bere sau în alcoolurile preparate din cereale. 

Alimente care nu conţin gluten:

•    Orez (orice fel), făină de orez, tărâțe de orez,  majoritatea biscuiților de orez, paste din orez
•    făină de cartofi, de porumb (mălai) 
•    făină de soia, amarant, hrişcă, quinoa, mei
•    turtițe de porumb (de tipul pâinii mexicane rotunde, produsă din făină de porumb şi ouă)
•    făină de linte sau linte
•    cereale pentru mic-dejun din porumb şi orez fără malţ
•    fructe, legume
•    porumb, porumb dulce
•    nuci, alune, cartofi
•    carne proaspătă, peşte, carne de pui, ouă, produse lactate (pentru persoanele care le tolerează)

Adevărat și fals despre gluten