Ce este colposcopia şi când avem nevoie de ea

Colposcopia este extrem de utilă în depistarea modificărilor precanceroase și canceroase ale vulvei, vaginului dar și a colului uterin.

03 mart. 2017, 11:54
Ce este colposcopia şi când avem nevoie de ea

Este o procedură prin care se poate analiza cu atenţie vulva, vaginul şi colul uterin. Pe parcursul acestei proceduri dacă este nevoie, se poate preleva ţesut (biopsie) atât de pe col cât și de pe canalul endocervical, pentru a fi analizat la microscop. Intervenţia durează circa 15 minute.

Citeşte şi A terminat cura de chimioterapie, dar e de nerecunoscut. Incredibil cum arată Shannen Doherty FOTO ŞOCANT

Când este necesară?

Se recomandă în primul rând femeilor care, în uma efectuării testului Babeș-Papanicolau au obținut rezultate anormale, dar și pentru a verifica o leziune sau alte probleme genitale în zona vaginului și a colului uterin.

De asemenea acest examen medical este indicat pentru a urmări zonele cu o problemă apărută la o colposcopie anterioară, cât și pentru a se observa dacă tratamentul parcurs a avut efect.

Este o procedură invazivă?

Colposcopia nu este dureroasă, nu necesită o anumită pregătire, nu presupune internare și nu este necesară folosirea niciunui tip de anestezie, astfel că activitățile zilnice pot fi reluate imediat după efectuarea ei.

De ce trebuie să ții cont înainte de a face o colposcopie?

Asemenea oricărui consult ginecologic trebuie să eviți contactul sexual cu 24 de ore înainte. Nu trebuie să folosești dușul vaginal, tampoanele interne sau să iei medicamente vaginale.

Citeşte şi Atenţie mare! Aceste becuri cauzează migrene, anxietate şi chiar cancer! Şi TU le ai în casă

Dacă, în timpul examenului se va face și o biopsie, atunci cu 30-60 de minute înainte este recomandat să îți administrezi un ibuprofen pentru a preveni și minimaliza crampele care pot ulterior să apară.

Este foarte important să discuți cu medicul tău în cazul în care suspectezi că ai putea să fii însărcinată sau dacă ai urmat orice tip de tratament inainte.

Ce simți în timpul examenului medical?

Poți simți un ușor disconfort vaginal, mici crampe, sau o ciupitură foarte scurtă asta în cazul în care se face și biopsia.

Există riscuri?

Sunt foarte rare cazurile în care biopsia poate genera infecţie sau sângerare, însă chiar și așa aceasta poate fi oprită folosind un lichid special.

De ce trebuie să ții cont după colposcopie?

După efectuarea acestei proceduri, este indicat să nu faci sex, duş vaginal sau să foloseşti tampoane interne timp de o săptămână, pentru a avea timp colul uterin să se vindece.

O zi după ai grijă la efortul fizic, nu te du la sală, nu face mișcări bruște. Încearcă să te odihnești.
Este posibil, dar şi normal, să ai sângerări vaginale care să dureze până la o săptămână, însă în cazul în care ai sângerări puternice însoțite de febră, dureri abdominale, sau observi scurgeri vaginale care au un miros destul de puternic este indicat să anunți imediat medicul

Află ce investigații urogenitale este bine să faci AICI.